Recent am avut ocazia de a rasfoi cartea lui Virgil Magureanu – De la regimul comunist, la regimul Iliescu – Virgil Magureanu in dialog cu Alex Mihai Stoenescu , in care acesta scrie despre faptul ca Revolutia din ’89 nu ar fi fost decat rezultatul unei lovituri de stat militare orchestrate de KGB si CIA. Acest lucru este spus clar si raspicat chiar de catre unul dintre complotistii ce au preluat Puterea in 22 decembrie 1989. Autorul recunoaste, dupa 19 ani, rolul agenturilor in evenimentele de atunci, desi nu se poate nega existenta unor revolte spontane. Ce procent de diversiune contine expunerea domnului Virgil Magureanu, numai dansul stie…
Nu ma pot abtine insa de la a construi un esafodaj logic si a lansa paralelisme intre expunerea fostului sef al SRI si recentele evenimente globale, ce doar aparent au iz exclusiv economic. Interesant ar fi daca Virgil Magureanu ne-ar putea spune care au fost participantii din partea romana. Mai exact, cei care au preluat Puterea in ’89 reprezentau KGB sau CIA ? Sau reprezentau ambele servicii? Daca da, atunci cum s-a impartit Puterea intre acestia ? Vorbind din nou despre diversiune, nu cumva aceasta ii foloseste pentru a cumpara credibilitate pe scena politica?
E cat se poate de clar ca umanitatea este impinsa catre stanga pe fondul nemultumirilor sociale (vezi evenimentele din capitala Eladei) generate de criza sistemica, criza ce a inceput sa se manifeste dealtfel inca din 1999. Anii 2000 nu reprezinta decat momentul in care se legifereaza aceasta criza a neoliberalismului. Liderii curentului au ignorat atunci cu desavarsire legile fundamentale nu doar ale economiei – ciclicitatea dezvoltarii , ci si ale dialecticii – evolutia in spirala.
Traim in Romania acestor zile evenimente, as putea spune, similare ca importanta celor din ’89, desi asasinul a avut grija sa echipeze arma cu amortizor. Fuzionarea celor doua formatiuni politice opuse din punct de vedere doctrinar, cu toate invocarile existentei unui precedent european, nu face decat sa confirme existenta unei intelegeri ascunse noua, neofitilor, atunci in ’89 cat si acum in 2008. Asocierea fostilor PD-isti, actuali PD-L-isti cu PSD-ul, peste votul cetatenilor, nu este intamplatoare. Cum intamplatoare nu este nici asocierea fortelor de dreapta cu cele de stanga in Germania, asa-zisul Die Linke. Rationamentul este cat se poate de simplu: te conformezi/metamorfozezi sau dispari din punct de vedere politic. Interesul fractionar sau orgoliul nu este decat parghia prin care poate fi speculata/manevrata o anumita nuanta in coloratura politica. In aceste conditii reformarea nucleului UTC-ist al optzecistilor intr-o alianta PSD-L– ista a anilor 2008, este expresia continuitatii, socialismul cu valente liberale, Perestroika globala. Ce urmeaza e doar istorie. Poate putin nuantata.