Clubul Roman de Presa reprezentat de peste 20 de case editoriale care cuprind cele mai importante institutii mass media nationale (presa scrisa, televiziuni, radiouri si agentii de presa) numarand circa 20.000 de ziaristi, membri ai tuturor asociatiilor de presa din Romania, propune introducerea unui Cod etic al ziaristilor si instituirea unui Consiliu de onoare care sa urmareasca respectarea normelor deontologice. Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului de onoare face obiectul unui document separat.
Potrivit Constitutiei Romaniei, libertatea de exprimare a opiniilor, in scris, prin imagini sau prin alte mijloace de comunicare in masa este garantata. Cenzura de orice fel este interzisa (art. 30). Dreptul presei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit. Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor (art. 31).
Ziarist profesionist este persoana care are drept ocupatie principala si retribuita presa, posesoare a unei carti de presa recunoscuta de una din organizatiile profesionale, respectiv, orice reporter, redactor, fotoreporter, grafician de presa, secretar de redactie, sef de sectie sau departament, redactor-sef sau adjunct, director de publicatie, radio sau televiziune, cu o vechime minima in presa de un an (perioada ce reprezinta stagiul in aceasta activitate). in virtutea libertatii de expresie, ziaristul are dreptul de a critica argumentat, atat Puterea, cat si Opozitia, considerand drept unic criteriu de judecare a faptelor raportarea lor la legile tarii si la principiile morale.
Articolul 1. Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat.
Articolul 2. Ziarisul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil, le-a verificat, de regula, din mai multe surse credibile.
Articolul 3. Ziaristul nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte. stirea de presa trebuie sa fie exacta, obiectiva si sa nu contina pareri personale.
Articolul 4. Ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obtine informatii sau imagini despre acestea. Atunci cand comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat. Este preferabil [sic] ca minorii, bolnavii si victimele unor infractiuni sa beneficieze de pastrarea confidentialitatii identitatii. Se va [sic] mentiona rasa, nationalitatea, apartenenta la o anumita minoritate (religioasa, lingvistica, sexuala) numai in cazurile in care informatia publicata se refera la un fapt strict legat de respectiva problema.
Articolul 5. Ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente. Nu se vor aduce acuzatii fara sa se ofere posibilitatea celui invinuit sa-si exprime punctul de vedere. Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor, pana cand o instanta juridica nu se va pronunta. Se va evita publicarea comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie. Aceasta nu exclude relatarile obiective asupra faptelor in evolutia lor. Ziaristul nu se substituie institutiilor si puterilor publice.
Articolul 6. Ziaristul va pastra secretul profesional privind sursele informatiilor obtinute confidential. Este la latitudinea propriei sale constiinte [sic] sa respecte confidentialitatea surselor, chiar in fata justitiei. Confidentialitatea surselor de informatii este garantata de reglementarile internationale la care Romania este parte.
Articolul 7. Ziaristul are responsabilitatea civica de a actiona pentru instaurarea justitiei si dreptatii sociale. in cazurile in care are stiinta de abuzuri sau incalcari ale legilor, potrivit clauzei de constiinta [sic!; folosire gresita a termenului], ziaristul are dreptul de a refuza orice ingerinta care sa-i influenteze decizia.
Articolul 8. In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise orice intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa.
Articolul 9. Ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia sau face acuzatii nefondate savarseste abateri profesionale de maxima gravitate.
Articolul 10. Ziaristul are datoria de a face corectiile necesare in cazul in care din vina sa vor fi date publicitatii informatii inexacte.
