Faptul ca, la nivel global, femeile traiesc mai mult decat barbatii, este o chestiune ce tine de statistica, deci cat se poate de reala. Tocmai de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a incercat sa gaseasca si motivatia acestei realitati.
S-a constatat, astfel, ca in regiunile cu venituri mari, femeile ajung sa traiasca chiar si cu sase ani mai mult decat barbatii, iar in cele sarace, diferenta este de trei ani. Cea mai lunga speranta de viata in randul femeilor este inregistrata in Japonia (87 de ani), urmata de Spania, Elvetia si Singapore. Cei mai longevivi barbati (80 de ani) locuiesc in Islanda, Elvetia si Australia.
In prima instanta, fenomenul ar putea fi explicat de modul diferit de functionare a sistemului imunitar. Expertii de la Universitatea de Medicina si Stomatologie Tokyo au descoperit ca viteza cu care acesta imbatraneste este mai mica in cazul femeilor. Asta face ca sistemul imunitar al femeilor sa fie mai puternic decat cel al barbatilor, producand mai multe celule albe care lupta impotriva infectiilor.
Un alt avantaj al femeilor in constituie faptul ca dezvolta probleme cardiovasculare cu 10 ani mai tarziu decat barbatii. Pe de-o parte, fenomenul poate fi explicat de nivelul scazut de fier din organismul femeilor, ca rezultat al menstruatiei. Acest nutrient poate conduce la imbatranire celulara din cauza faptului ca produce in corp radicali liberi.
O a treia explicatie ar fi ca femeile au mai multa grija de propria sanatate, in raport cu barbatii, fapt ce contribuie la cresterea sperantei lor de viata. Pe de alta parte, barbatii au tendinta de a avea un comportament mai riscant decat femeile.
Nu in ultimul timp, modul in care reprezentantii celor doua sexe fac fata greutatilor joaca un rol in ceea ce priveste diferentele de longevitate. In timp ce barbatii au tendinta de a tine in ei stresul si ingrijorarile, femeile apeleaza si vorbesc cu altii. Numeroase studii au aratat ca stresul poate avea o serie de urmari negative, chiar fatale: de la dezvoltarea bolilor de inima, diabet, Alzheimer si obezitate, pana la aparitia cancerului si accelerarea procesului de imbatranire. Exceptia acestor cazuri o fac barbatii insurati, care tind sa fie mai deschisi in comunicare.