Nu este o fiţă a mileniului, ci o necesitate. Psihologul poate avea un rol foarte important atunci când simţi că nu poţi face faţă numărului de kilograme acumulat, iar voinţa nu te ajută în niciun fel să scapi de ele.
Modul în care poate ajuta psihoterapeutul o persoană care doreşte să slăbească constă în primul rând într-o anamneză corectă. Putem afla dacă vorbim strict de o problemă de sănătate, caz în care pacienta trebuie să meargă la medicul de familie pentru un set complet de analize, sau există o serie de problemele psihologice pentru care o persoană poate ajunge supraponderală sau obeză.
Potrivit psihologului Constantin Cornea, citat de Eva.ro, principalele probleme psihologice care te pot îngrăşa sunt următoarele:
1. O stare depresivă provenită în urmă unui eveniment traumatizant: divorţ, decesul unei persoane dragi, şomajul, pierderea unei sarcini.
2.O stare anxioasă ce poate avea la bază o stimă de sine scăzută, anumite sarcini de serviciu, casnice sau familiale ori sociale despre care consideră că o depăşesc.
3.Mâncatul obsesiv-compulsiv care de obicei are loc atunci când mănânci în timp ce faci alte activităţi: în timp ce lucrezi, în timp ce pregăteşti masa sau în timp ce urmăreşti o emisiune la televizor.
4.Mesele prea bogate luate seara, pe principiul faptului că în rest nu are îndeajuns de mult timp.
Potrivit specialistului, o cură de slăbire eşuează din mai multe motive:
►O stimă de sine scăzută;
►Persoana respectivă se motivează foarte greu în general şi în mod specific în cura de slăbire;
►Lipsa suportului din partea familiei sau prietenilor;
►Apariţia unui stimul negativ puternic cum ar fi: o depresie, o dezamăgire, un eşec în viaţa de cuplu sau în carieră.