,,Conducerea Consiliului Judeţean Argeş deplânge trecerea în nefiinţă a căpitanului comandor Ginel Claudiu Crăcănel, Cetățean de Onoare al Oraşului Mioveni, căzut la datorie în accidentul aviatic de la Constanța. În aceste clipe încărcate de durere, suntem alături de familia îndoliată şi transmitem sincere condoleanţe!Dumnezeu să îl odihnească în pace!” – este mesajul de condoleanţe transmis de către Consiliul Judeţean Argeş.
Vă reamintim că doi piloţi din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi două cadre medicale aparţinând SMURD Constanţa şi-au pierdut viaţa, luni, după ce elicopterul SMURD de tip EC 135 în care se aflau s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa.
Pilotul elicopterului, comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, avea 47 de ani, era căsătorit şi avea un copil. El era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani şi absolvise Şcoala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135, potrivit MAI.
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, avea 42 ani, era căsătorit şi avea un copil minor. Copilotul avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe elicopter de tip EC 135, era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani şi absolvise cursurile Şcolii Militare în urmă cu 18 ani.
Medicul Laura Vizireanu, de la SMURD Constanţa, avea 39 de ani și era mama unui băiețel de 9 ani.
Asistenta medicală, Gabriela Camelia Harton, avea 38 de ani şi lucra în cadrul SMURD din anul 2008. Asistenta, mamă a unei fete de 13 ani, tocmai aflase că este însărcinată cu al doilea copil.
Tragedia a iscat un întreg scandal. Șeful Consiliului Județean Constanța, Nicușor Contantinescu, susține că secretarul de stat Raed Arafat a deturnat folosirea elicopterului și că ar fi dispărut flotoarele de pe aparatul de zbor. Presa a scris că, până în noiembrie, elicopterul a fost folosit în alte scopuri, pentru transportul unor persoane.
"Acest elicopter SMURD a fost achiziționat la propunerea mea de către Consiliul Județean pe programul Transfrontalier România-Bulgaria. Face parte dintre-un program pentru salvarea vieților românești din județul Constanța și Dobrici, din Bulgaria. Anul trecut v-am invitat la aeroportul de la Tuzla, unde am făcut zboruri demonstrative eu și guvernatorul zonei Dobrici. Acest elicopter are ca destinație conform contractului de finanțare ce nu poate fi schimbat de capul fiecăruia, de a salva viețile omenești de pe teritoriul României și Bulgariei. Contractul se schimbă doar cu aprobarea Guvernului României și a UE, altfel se numește deturnare de fonduri. Acest elicopter și alte utilaje, instalații de salvare pe mare, incendiu, șenilate, care au acționat în iarnă pe viscol și au salvat 164 de cetățeni. E vorba de viața unor oameni, care au murit ieri! Șenilatele fac parte din programul România-Bulgaria. Șenilatele astrea, pe care tot eu le-am cumpărat, au salvat vieți! Elicopterul ăsta a salvat vieți! A survolat teritoriul Constanța, mării, lacului, Bulgaria! Destinația sa a fost schimbată anul acesta, din păcate, cât eram în SUA! Domnul Arafat i-a schimbat destinația! A făcut deturnare! Avea flotoare, eu i le-am făcut! Acest elicopter are două motoare: dacă se oprește unu, să funcționeze celelălalt! Are dotări de funcționare de zi și de noapte, pe orce vreme! Ieri era vânt zero, apa avea opt grade, nu era nici ceață, nici vânt! Nu știu, pentru că nu vreau să acuz, pun niște întrebări publice! Conform caietului de sarcini, anul trecut, când s-a dat în folosință s-a făcut licitație publică pentru operare, aprobat de toate autoritățile, inclusiv cele civile române, în conformitate cu normele și standardele UE.” a declarat Nicuşor Constantinescu.
"Din păcate, Căpitănia Portului Constanța nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Știți că exista o barcă Jupiter pe lac, la 500 de metri? Eu nu am voie să comunic cu membrii Consiliului Județean, chiar dacă sunt vicepreședintele comitetutului pentru situații de urgență! Am interdicție de la instanță! Am refuzat să predau acest elicopter domnului Arafat fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației! Eu nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului! I-am spus, domnule secretar de stat, dacă vrei, semnează dumneata! Și ți-l dau! Că n-o să plătesc eu mentenanță din puținii bani ai Consiliului Județean! Flotoarele existau! Unde sunt acum? Le găsim în lac? Vă dați seama că dacă avea flotoarele, elicopterul plutea? Veneau la cafenea și beam cafea cu membri echipajelor, azi! Cine a tăiat flotoarele, să plătească!” a mai declarat preşedintele CJ Constanţa.