Un nou studiu relevă o chestiune despre care, până acum, s-au făcuit doar speculaţii: copiii născuţi în mod natural s-ar putea să aibă un IQ mai mare decât cei născuţi prin cezariană.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale din Statele Unite cred că atunci când o femeie naşte natural se elimină o cantitate mare a unei proteine în creierul bebeluşilor, care ajută la dezvoltarea creierului şi creşterea numărului de neuroni, pe măsură ce copiii se dezvoltă.
Studiind regiunea hipocampusului din creierele şoarecilor de laborator născuţi normali sau prin cezariană, cercetătorii au descoperit că cei născuţi natural aveau un nivel mai crescut al proteinei UCP2 în creier, proteină care la oameni ajută la îmbunătăţirea memoriei pe termen scurt şi lung, factori cheie pentru dezvoltarea IQ-ului.
Dr. Tamas Horvath, autoarea studiului publicat în revista Plos One, a declarat că „numărul tot mai mare de naşteri prin cezariană, cauzat de comoditate şi nu de o necesitate medicală, ar putea avea un efect de lungă durată asupra dezvoltării şi funcţionării creierului la oameni." Ea a mai adăugat că inhibiţia proteinei UCP2 a interferat cu diferenţierea circuitelor şi neuronilor din zona hipocampusului, care la adulţi a deteriorat comportamentele legate de funcţiile acestei zone a creierului.