Specialiştii DIICOT avertizează că plata cu cardul, la magazin, poate fi extrem de riscantă, în sensul în care aţi putea rămâne fără niciun leu. Multe dintre magazinele din România nu au sistemele informatice protejate în faţa viruşilor informatici folosiţi de hackeri. Datele personale sunt înregistrate şi apoi vândute pe mii de euro.
Aşa se face că ori de câte ori facem o plată cu cardul riscăm ca datele să ne fie furate, pentru că hackerii reuşesc să infecteze sistemele informatice şi să înregistreze de pe banda magnetică datele nostre personale. Cumpărătorul nu are, însă, nicio sansă să îşi dea seama că este furat pentru totul se întâmplă din spatele unui calculator.
„La un POS cu atât mai puțin ar putea să observe că sistemul în realitate care manageriază plata, nu în sine POS-ul, este manipulat. Prin infectarea stațiilor la care sunt conectate aceste POS-uri se realizează finalmente infracțiunea de obținere a acestor date”, a spus Ioana Albani șeful Serviciului Cybercrime al DIICOT.
Specialiştii spun că datele personale ale cumpărătorilor pot fi stocate pe un calculator sau transmise spre alte reţele printr-o conexiune de internet.
„Ceea ce se urmărește este obținerea unui beneficiu material. Aceste date de pe banda magnetică a cardului sunt ulterior vândute. Odată, asta ar fi o manieră de a obține bani de pe urma acestor informații, sau sunt utilizate pentru efectuarea de cumpărături la alți comercianți”, a mai spus Ioana Albani șeful Serviciului Cybercrime al DIICOT.