Data de 4 februarie 2015 va deveni un nou reper pe harta penală a fotbalului românesc. Peste 15 zile, Curtea de Apel Ploieşti va pronunţa sentinţa definitivă în dosarul "Mită pentru arbitri 1", trimis în instanţă de DNA Piteşti în urmă cu 65 de luni şi pe marginea căruia s-au derulat peste 70 de termene.
La sfârşitul lui 2013, Tribunalul Prahova a dictat pedepse cu executare pentru Cornel Penescu (4 ani) şi Constantin "Vîlcea" (3 ani) şi cu suspendare pentru 5 foşti arbitri şi observatori implicaţi în cazurile de corupţie de la FC Argeş. Savaniu şi Prunea au fost achitaţi. Curtea de Apel, însă, poate schimba radical hotărârile.
Patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu, a fost acuzat de procurori că împărţea bani negri la arbitri, observatori şi oficiali FRF pentru a-şi asigura arbitraje favorabile, pentru a avea prioritate la distribuirea brigăzilor comode şi protecţie la vârful CCA!
În total, dosarul cuprinde 14 persoane: 8 din fotbal şi 6 din anturajul lui Penescu. Perioada vizată: partide din sezonul 2008-2009.
Pentru toţi, Tribunalul Prahova a pronunţat deja o primă sentinţă în octombrie 2013. S-au dictat trei pedepse cu executare (Penescu 4 ani, Gh. Constantin 3 ani, Făcăleaţă – omul lui Penescu – 3 ani), doi achitaţi (Savaniu, Prunea) şi 9 sentinţe cu suspendare.
Stenograme aflate la dosar indicau cum omul de încredere al lui Penescu, Liviu Făcăleaţă, era foarte activ în relaţia cu arbitrii. Una dintre interceptări conţinea amănunte de la o vizită făcută de Făcăleaţă acasă la Corpodean pe 24 decembrie 2008, ocazie cu care, susţin procurorii, i-ar fi lăsat "centralului" 15.000 de dolari pentru a favoriza pe FC Argeş.
În afara oamenilor din fotbal, Tribunalul Prahova a dictat în octombrie 2013 o serie de condamnări şi pentru apropiaţii lui Penescu, aflaţi pe circuitul relaţiilor cu arbitrii. Cu 4 ani de executare, Penescu e urmat de "locotenentul" său, Liviu Făcăleaţă, 3 ani cu executare, iar restul pedepselor sunt următoarele: Cristian Libertatu (director OPC Argeş) – 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Cristian Mincă (preşedinte FC Argeş), Gheorghiţă Pieca (director PIC) şi Daniela Cîrstina (director PIC) – toţi câte 3 ani cu suspendare.
Omul de la care a pornit tăvălugul din 2009, Cornel Penescu, e închis în prezent la Penitenciarul Mărgineni. Pe numele lui există deja trei condamnări definitive:
– 3 ani cu executare – dosarul de corupţie cu fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, căruia i-a dat 50.000 de euro spre a primi o autorizaţie de construcţie pentru un magazin PIC
– 2,5 ani cu suspendare – dosarul "Mită la Garda Financiară", a oferit bani unor inspectori pentru un control superficial la două firme ale lui Penescu
– 3 ani cu suspendare – în dosarul "Mită pentru arbitri 2", declarat vinovat că i-a oferit bani arbitrului Ionică Serea pentru a ajuta pe FC Argeş la un meci cu Steaua
Penescu mai are pe rol alte două dosare, în afara celui identificat drept "Mită pentru arbitri 1":
– acuzat, alături de fostul şef al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, de deturnare de fonduri europene pentru patru şcoli (9 luni cu suspendare în primă instanţă)
– acuzat de dare de mită, complicitate la abuz în serviciu, instigare la evaziune fiscală în raport cu un fost director ANAF pentru a fi favorizate firmele sale
Un dosar disjuns din "Mită pentru arbitri 1" a vizat tripleta Cornel Penescu – Marius Martiş – Ionică Serea. În iunie 2014, Înalta Curte a pronunţat sentinţele definitive, toate cu suspendare. A fost vorba despre despre 3 ani la Penescu şi de câte doi ani la arbitri, care, pe durata instrumentării cazului, au stat în arest în perioada 29 aprilie – 30 septembrie 2010.