Filarmonica Piteşti organizează joi, 12 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, un concert simfonic în care va evolua, alături de orchestra simfonică, violonistul Daniel Podlovschi. Dirijor, Ştefan Novak. În program: Johann Sebastian Bach – Concert pentru vioară şi orchestră în Mi major, BWV1042, Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră în La major, KV 219, Ludwig van Beethoven – Concert pentru vioară şi orchestră în Re major, op.61.
Născut în Pâncota, judeţul Arad, dirijorul Ştefan Novak a studiat atât viola, cât şi cursurile de dirijat la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Şi-a perfecţionat studiile în stilistică dirijorală la aceeaşi academie muzicală. La începutul carierei a fost şi violonist, şi dirijor. La momentul actual este dirijorul permanent al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare. A dirijat orchestrele filarmonicilor din Satu Mare, Ploieşti, Botoşani, orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, a Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, orchestra simfonică din Nyiregyháza. În 2013 a susţinut 42 de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul orchestrei simfonice a filarmonicii din Pazardjik. Este adeptul promovării valorilor naționale prin susţinerea de concerte ale compozitorilor români şi susţinerea concertelor de către tineri interpreţi din România.
La şase ani, Daniel Podlovschi a început studiul viorii cu tatăl său, violonist şi profesor de vioară. Un an mai târziu debutează, ca solist, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. Ca student al Conservatorului din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1960, a câştigat premii la concursurile din ţară şi din străinătate. Dintre acestea, menţionăm Festivalul Tineretului din Moscova şi Concursurile „George Enescu” (Bucureşti) şi „Ceaikovski” (Moscova). A urmat studii postuniversitare la Moscova, New York şi Detroit. În Statele Unite, la New York, a predat muzică de cameră la Colegiul „Sarah Lawrence”.
Are un repertoriu vast din care nu lipsesc Beethoven, Mozart, Bach, Paganini, Haciaturian, Ceaikovski, Brahms. Abordează şi concertele româneşti, printre care cele ale lui Caudella, Capoianu, Paul Constantinescu, Nottara. A cântat alături de toate orchestrele din ţară, cu unele dintre ele având înregistrări pentru radio, televiziune şi Electrecord. A efectuat, ca solist sau în formaţii camerale, turnee în: Austria, Finlanda, Marea Britanie, Spania, Norvegia, Franţa, Grecia, Egipt, Maroc, Japonia, Iran ş.a. În 1963 a fondat Cvartetul „Muzica”, alături de care a concertat în numeroase turnee. A fost, mulţi ani, solist al Filarmonicii „Moldova” Iaşi şi profesor titular la Academia de Muzică din Bucureşti. În vârstă de 76 de ani, născut la 20 februarie 1939, maestrul Daniel Podlovschi va fi solist în toate cele trei concerte.