Bazându-mă pe întâmplările din politica românească din ultimul timp, cred că pot concluziona fără a greși că imaginea instituțiilor statului este grav avariată. Drept urmare, nu ar trebui să ne mire încrederea scăzută pe care cetățenii o au în acestea. Ultimele luni au reprezentat un șir lung de dezvăluiri (acest cuvânt pe care îl tot întâlnim în titlurile din presă) despre parlamentari sau alți reprezentanți ai unor autorități ale statului suspectați de a fi implicați în acte de corupție. Într-un stat democratic prezumția de nevinovăție este foarte importantă și o susțin, dar nu pot să nu trag un semnal de alarmă asupra faptului grav de a fi suspectat, ca ales al poporului, de exemplu, de asemenea fapte.
Ce încredere mai poate avea, dragi colegi, cetățeanul de rând în instituțiile publice când toată ziua aude despre luare de mită, retrocedări ilegale, abuz în serviciu, fals,uz de fals și așa mai departe? Ce mai pot reprezenta Parlamentul, DIICOT-ul și Curtea Constituțională pentru români în afară de niște instituții îndepărtate prin care se perindă cei care acumulează averi pe spinarea oamenilor de rând? În ce țară trăim, doamnelor și domnilor?
Trebuie să conștientizăm gravitatea acestei situații și să lucrăm noi, cei de bună-credință din aceste instituții, la repararea ei. Susțin munca Direcției Naționale Anticorupție și consider că oricine este suspectat de corupție trebuie într-adevăr anchetat, indiferent de funcția pe care o ocupă, și pedepsit, în cazul în care este găsit vinovat. Dar trebuie totodată ca noi, cei rămași și cinstiți, să le arătăm românilor că suntem aici pentru a le apăra interesele și pentru a ajuta această țară să progreseze, prin legile pe care le propunem și adoptăm, dar și prin oamenii pe care îi trimitem, la rândul nostru, să ocupe diverse funcții în instituții.
Este inadmisibil ca un judecător de la Curtea Constituțională, de exemplu, să fie suspectat de ceva ilegal. Valoarea unui stat este nulă dacă nu poți avea încredere în instituțiile statului și în aceia care ar trebui să te apere. Parlamentul trebuie să fie instituția cea mai respectată într-un stat, având în vedere că parlamentarii sunt direct aleși de cetățeni. Nu mă pot decât dezice, astfel, de acei parlamentari care au murdărit reputația acestei instituții și au înșelat încrederea celor care i-au votat prin faptele lor dovedite de corupție. Acest mod de a face politică trebuie eradicat și sper că vom colabora cât mai mulți în acest scop.
Deputat Mihai Deaconu