Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, iniţiată de Chestorul Camerei Deputaţilor Mircea Drăghici, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, miercuri, 18 martie 2015, cu o largă majoritate de 262 de voturi pentru, 8 împotrivă şi 20 abţineri. Aceasta este a doua propunere legislativă care va deveni lege, după ce deputatul PSD a reuşit anul trecut adoptarea Legii nr.67 din 12 mai 2014 pentru modificarea şi completarea art. 59 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
“Mă bucur foarte tare că am reușit să promovez și să transform în realitate propunerea legislativă care prevede transparentizarea totală a politicii româneşti şi salut consensul tuturor forţelor politice! Prin această lege România va respecta în domeniul finanţării partidelor politice toate standardele europene deoarece au fost preluate în totalitate prevederile GRECO. Am iniţiat această lege pentru că în calitate de trezorier al Partidului Social – Democrat din 2010, am sesizat de-a lungul acestor ani o serie de lacune legislative pe tema finanţării”, a precizat deputatul argeşean.
Această propunere legiferează modul în care partidele politice pot obţine împrumuturi și stabilește limita de 100 de salarii minime de la care acestea se publică în mod transparent în Monitorul Oficial. Până acum împrumuturile nu erau legiferate. Mai mult, pentru a crește transparenţa s-a introdus obligativitatea încasării donaţiilor ce depășesc 10 salarii minime pentru persoane fizice și juridice doar prin sistemul bancar.
Proiectul prevede şi finanţarea exclusiv de la stat a viitoarele campanii electorale, reducându-se astfel cheltuielile în exces în campaniile electorale şi descurajându-se corupţia. Astfel, persoanele care candidează îşi vor achita cheltuielile de campanie, urmând ca statul să ramburseze banii. Sigur că această rambursare va ţine cont de anumite aspecte: plafoane pentru cheltuielile de campanie şi depăşirea de către candidat a unui scor electoral pentru a încasa aceşti bani. Banii primiţi de candidaţi vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presa scrisă şi în mediul on-line, sondaje, pliante şi broşuri. Va fi interzisă distribuirea de bunuri cu însemne electorale: pixuri, brichete, tricouri, fulare, găleţi, etc. Accentul se va pune pe informarea populaţiei cu privire la candidaţi şi programele politice ale acestora.
Propunerea stipulează deschiderea unui cont exclusiv pentru încasarea subvenţiei de la stat pentru creșterea controlului modului de cheltuire a veniturilor de la bugetul de stat, precum și exceptarea de la executarea silită a acestui cont și creșterea valorilor sancţiunilor financiare în cazul săvârșirii unei contravenţii. Astfel, cuantumul sancţiunilor este drastic crescut valoric și este aliniat la dimensiunile europene, descurajând acţiunile care pot fi urmate de sancţiuni.
Deputatul Mircea Drăghici este de părere că România avea nevoie de o lege a finanţării partidelor politice la cele mai înalte nivele de transparenţă, lucru care va face ca, în viitor, finanţarea, în special a campaniilor electorale, să respecte toate standardele europene.