Atunci când vine vorba de arhitectură urbană vă spun sincer că nu fac parte din categoria ecologiştilor extremişti, care plâng la tulpina fiecărui arbore tăiat. Ceea ce se întâmplă, însă, la Piteşti, sub ochii autorităţilor, depăşeşte orice imaginaţie!
Acum ceva ani, conducerea Primăriei Piteşti a transformat centrul Piteştiului într-un veritabil deşert, unde te bate soarele în moalele capului pe timp de vară şi te biciuieşte vântul în sezonul rece. Arbori vechi de zeci de ani au fost tăiaţi pentru a face loc unor pavele nu doar inestetice şi care nu se potrivesc deloc cu arhitectura zonei, ci şi de foarte proastă calitate, lucru care se poate constata cu ochiul liber. Sunt sparte şi din ce în ce mai terne, cu fiecare zăpadă care trece peste ele.
Acelaşi lucru se întâmplă, acum, şi în cartierele oraşului. 20 de milioane de euro proveniţi din fonduri europene vor fi folosite într-un proiect care, în mod ironic, poartă denumirea de… ,,regenerare urbană”. O regenerare făcută, ca de obicei, prin pavele.
Potrivit săptămânalului ,,Jurnal de Argeş”, vorbim, mai degrabă, de o ,,măcelărire” urbană, căci ,,doar 3 hectare se adaugă celor 6,6 hectare care vor dispărea prin montarea de dale”. Iar cifrele acestei adevărate crime ecologic ear arăta cam aşa:
*pe Calea Bucureşti , din 41.835 mp, dispar 6.191 mp spaţii verzi;
*în zona Exerciţiu-Craiovei, din 98.084 mp, dispar 14.429 mp;
*în centrul Piteştiului, din 29.632 mp, dispar 9.291 mp.
Tot cei de la Jurnal de Argeş readuc în atenţia opiniei publice declaraţiile primarului Tudor Pendiuc, cel care, anul trecut, declara că nu vor fi tăiaţi decât 2-3 arbori, dar numai acolo unde aceştia reprezintă un pericol pentru populaţie. În realitate, au fost tăiaţi zeci de arbori, totul sub ochii conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului!
Viceprimarul Cornel Ionică susţine, încă, că vor fi plantaţi 3000 de arbori, însă este halucinant ca acesta să fie argumentul pentru care zeci de copaci sănătoşi au fost tăiaţi doar pentru a face loc betoanelor, într-un oraş supra-saturat de aşa ceva şi din ce în ce mai poluat din cauza traficului rutier.