Românii se pot declara fericiţi şi asta pentru că, o dată cu apariţia unui partid sau a unei fuziuni noi, şansa să trăiască mai bine creşte exponenţial. Traseişti adunaţi de prin toate partidele, oameni care s-au perindat prin borcanele cu miere ale guvernărilor, vin acum în faţa noastră sub ambalaje noi, strălucitoare, de parcă acestea nu ar ascunde aceleaşi produse expirate şi care dăunează grav sănătăţii. Cu mare fast, vinerea aceasta a apărut pe scena politică un nou partid, populat, fireşte, de aceleaşi figuri şi aceleaşi metehne. Este vorba de ALDE. ALDE… PC şi PLR, fuzionaţi întru supravieţuire şi bălind ca la viitoarea guvernare să fie şi ei o balama la fel de importantă ca UNPR.
Comunicatul de presă care anunţă zămislirea ALDE
Partidul Liberal Reformator (PLR) și Partidul Conservator (PC) au fuzionat prin contopire, vineri, 19 iunie, în cadrul unui Congres organizat la Palatul Parlamentului. Noul Partid realizat în urma fuziunii se numește Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și va face parte din familia europeană liberală. De altfel, la Congres au transmis mesaje și liderii ALDE din Parlamentul European – Sir Graham Watson, Guy Verhovstadt, AnnemieNeyts, Juli Minoves Triquel. Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a transmis mesajul președintelui PSD, Victor Ponta.
Congresul comun a fost precedat de Congresele extraordinare ale celor două partide în care a fost adoptată fuziunea.
Principiul care va guverna structura de conducere a ALDE va fi acela al parității. Astfel, la nivel central, copreședinții ALDE vor fi Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, urmând ca, la nivel local, conducerile organizațiilor județene să fie stabilite în baza unor criterii clar menționate în statut.
Acolo unde vor fi neînțelegeri, va exista o mediere din partea unei comisii de fuziune.
Primele alegeri în cadrul ALDE vor fi făcute în 2017, până atunci structurile de conducere urmând să fie menținute în această formulă tranzitorie în care toți vicepreședinții din cele două partide își vor păstra funcțiile și la nivelul ALDE.
Conform copreședintelui Călin Popescu Tăriceanu, desemnarea candidaților ALDE la alegerile locale se va face printr-un sistem de vot "modern", care să permită membrilor organizațiilor din teritoriu să își aleagă reprezentanții în cursa electorală.
Delegația PLR Argeș a fost formată din aproximativ 40 de persoane, din care 17 cu drept de vot.
Noul partid de centru dreapta, de factură liberală va candida singur în alegerile locale şi parlamentare din 2016, încercând să își fortifice poziția de a treia putere de pe scena politică din țară.
ALDE are ca obiectiv consolidarea economică a României și captarea încrederii populației prin susținerea luptei împotriva corupției și, în același timp, a respectării drepturilor fiecărui individ în fața unor posibile abuzuri ale instituțiilor statului.
"Când vorbesc despre revenirea economiei românești, nu pot să nu mă gândesc și la românii care și-au creat propria lor afacere. (…) Toți vor un lucru: mai multă libertate de a întreprinde sau de a munci. Am rămas neplăcut surprins de afirmațiile președintelui României la întâlnirea cu premierul Marii Britanii, David Cameron, în care, dacă am înțeles bine, sper să nu greșesc, a acceptat punctul de vedere al Marii Britanii care dorește să introducă restricții în ce privește ajutoarele sociale pentru românii care muncesc în Marea Britanie. (…) Românii care merg să muncească în străinatate, peste tot în Europa, inclusiv în Marea Britanie, au aceleași obligații, dar și drepturi. Dacă ei sunt contribuabili în Marea Britanie, plătesc obligațiile către stat, atunci trebuie să aibă aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni europeni. Românii, în Marea Britanie, nu sunt emigranți, sunt cetățeni europeni. Acest drept trebuie apărat, nu trebuie făcute cedări din partea autorităților române în această privință", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
,,Ziua de astăzi este una cu o semnificație deosebită nu doar pentru partidele noastre, ci și pentru politica românească în general. Astăzi realizăm, prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator, al treilea partid ca forță din România, Alianța Liberalilor și Democraților.
Acest nume nu este deloc întâmplător. În primul rând, pentru că obiectivul acestui partid este o democrație consolidată cu o puternică vocație liberală. În acest fel, ALDE devine o alternativă liberală la stânga reprezentantă de PSD și la popularii noului partid al PDL. În al doilea rând, pentru că ALDE, partidul nostru, va deveni curând membru al ALDE – familia europeană liberală, familie pe care noul PNL a părăsit-o pentru a se alătura popularilor lui Blaga, Macovei și Băsescu.
Sunt convins că, în scurt timp, tot mai mulți foști colegi din vechiul PNL ni se vor alătura și vom deveni tot mai puternici, pentru că deja înțeleg și ei că PDL a reușit să cotropeasă ceea ce a fost adevăratul PNL.
Cred că în urma acestei fuziuni, organizația Argeș a ALDE devine una dintre cele mai puternice. Avem doi parlamentari care ocupă și funcții ministeriale, un vicepreședinte de Consiliu Județean, 5 consilieri județeni și un număr însemnat de consilieri locali și viceprimari.
În calitate de ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri coordonez măsurile pentru cea mai importantă componentă a viziunii liberale: antreprenorii, mediul de afaceri.
Am redus fiscalitatea, am redus costul cu forța de muncă. Am venit cu programe dedicate IMM-urilor pentru dezvoltare, inovare și cercetare.
Am susținut proiectul colegului nostru Daniel Constantin, de reducere a TVA la 9% la alimente și servicii din industria alimentară.
Noul Cod Fiscal, ale cărui baze au fost puse de fostul ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, cuprinde multe alte măsuri care vor stimula cadrul de business, precum reducerea TVA, reducerea CAS la angajator și angajat, stimularea angajării în microîntreprinderi și eliminarea dividendelor. Sloganul meu în campania electoarală a fost "Am dovedit că se poate". Este timpul să dovedim că se poate și de acum încolo, și cel mai bine putem face acest lucru fiind uniți, în ALDE și în marea familie liberală europeană!", a declarat Andrei Gerea.
"Vă propun să participaţi alături de mine şi de conducerea PC la înfiinţarea pentru prima dată în România a unui partid a cărei identitate europeană să nu fie pusă la îndoială, un partid de centru dreapta, parte a partidului european ALDE care luptă la nivel european pentru o democraţie autentică pentru respectarea drepturilor cetăţeneşti", a fost mesajul lui Daniel Constantin.