Mai acum ceva ani, când era în vogă subiectul cu scăderea natalităţii la români şi creşterea natalităţii la populaţia de etnie romă, toată lumea se gândea cu îngrijorare: ne cotropesc ţiganii! Ştiu că la un moment dat vorbeam despre asta cu Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti, care mi-a replicat, amuzat: ,,Până o să ne cotropească ţiganii, ne vor cotropi chinezii.”
Pe atunci, singurul chinez cunoscut în Piteşti era cel pe care toţi îl cunoaştem drept… Sony, care ne repara telefoanele şi mai apoi a deschis un restaurant în buricul târgului, pentru a-l închide câţiva ani mai târziu.
Astăzi, dincolo de mall-urile chinezeşti (patru sau cinci doar în Piteşti) şi alte buticuri made in China, ca să nu mai vorbim de marfa chinezească adusă de la Dragonul Roşu tot de la chinezi, suntem vizitaţi şi de numeroase delegaţii.
În urmă cu câteva zile, la sugestia Ambasadei Repubicii Populare Chineze în România, o delegație guvernamentală din provincia Sichuan a efectuat o vizită oficială în județul Argeș. În urma discuțiilor purtate de ambele părți, reprezentanții provinciei Sichuan au propus încheierea unor acorduri de cooperare între cele două regiuni, în domeniul economic, comercial, turistic și cultural, acestea urmând a fi oficializate printr-o scrisoare de intenție. Totodată, directorul Diviziei de Afaceri Europene din cadrul Departamentului pentru Afaceri Externe al provinciei Sichuan a propus semnarea unui parteneriat cultural între Muzeele din Argeș și Sichuan, care presupune organizarea unor evenimente culturale de amploare și vizite de lucru reciproce.
Primul exchange la nivel cultural se va consuma vinerea aceasta, la Muzeul Județean Argeș, unde se vor organiza două expoziţii: "Beautiful China" şi "Money in China”. La eveniment va fi prezent Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.
Tot astăzi aflăm că trei corporaţii de investitori din China vor sosi în România în luna august şi că sunt foarte interesaţi să cumpere cantităţi mari de produse româneşti.
,,Datorită celor două Misiuni Economice ce au avut loc în China, Beijing şi Tianjin – luna mai 2015, cu susţinerea Ministerului Economiei, prin Ambasada României în Republica Populară Chineză prin Campania de Promovare Internaţională pe care o derulăm în prezent, echipa Avangarde are plăcerea să vă informeze că la începutul lunii august 2015 vom găzdui o Delegaţie Oficială constituită din trei corporaţii chineze, interesate de relaţii comerciale cu România, să cumpere cantităţi mari de produse româneşti, dar să şi discute despre posibilităţile de investiţii în domeniul de interes. Vă rugăm să ne sprijiniţi în transmiterea acestei circulare, spre a fi informaţi în teritoriu PRODUCĂTORI ROMÂNI, cu privire la EXPORTUL producţiei româneşti pentru ulei floarea soarelui, organe vită şi carcase, grâu, miere, plante medicinale, precum şi pentru IMPORTUL produselor chinezeşti – sisteme de iluminat stradal cu leduri – cu consum redus, fără să fie nevoie de investiţie din partea administraţiei locale. Pentru relaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi urgent, dar nu mai târziu de 15 iulie 2015, data la care vom fi nevoiţi să transmitem o listă oficială cu reprezentanţii români, ce doresc să se întâlnească pentru a discuta detaliile celor prezentate mai sus. Date de contact: Birou: 021 335 30 20; mobil personal: 0724 044 909 – ADRIANA RADU. – G.M. Grupul AVANGARDE” se precizează într-un comunicat de presă.
Of, dacă aceşti chinezi prietenoşi i-ar fi salvat şi Arpechimul domnului ministru Andrei Gerea, ne-am fi lăsat cotropiţi cu cea mai mare plăcere…