Vineri, 24 iulie, a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind analizate măsurile necesare a fi întreprinse în perioada în care judeţul Argeş se afla sub Cod galben de temperaturi ridicate. Prin intermediul unui comunicat de presă, cetăţenii sunt informaţi că statul este alături de ei în aceste vremuri de foc. Deocamdată, cu sfaturi, că de doar pentru asta s-au găsit bani, cât timp politicienii se răcoresc în concedii cu marea la picioare. Şi pentru că nu vrem să vă văduvim de aceste preţioase îndemnuri ale şefilor administraţiei judeţene, vă redăm, mai jos, comunicatul de presă în care sunteţi sfătuiţi ce să faceţi şi ce să nu faceţi…
,,Cu ajutorul autorităţilor locale şi al dumneavoastră, dorim să transmitem cetăţenilor din zonele rurale, zone în care, din păcate, infrastructura- pusă în funcţiune chiar la cote maxime- nu permite furnizarea de apă potabilă şi utilizarea acesteia în alt scop decât cel menajer (exemplu: udarea zonelor agricole întinse) şi trebuie avută în vedere o utilizare raţională a acestei resurse. Altfel spus, în perioadele de temperaturi extreme şi secetă, prioritară va fi utilizarea apei pentru hidratare şi igienă. Totodată, facem recomandarea ca dacă apa din fântâni nu prezintă proprietăţile adecvate consumului, aceasta fie nu trebuie utilizată, fie trebuie fiartă şi răcită pentru a fi evitate diversele afecţiuni.
În ceea ce priveşte sursele de apă, atât cele subterane cât şi cele supraterane, reprezentanţii Administraţiei de Apă Argeş Vedea asigură că nu au fost şi nu sunt preconizate a fi probleme în perioada imediat următoare.
ALTE RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE
-deplasarile sunt recomandate in primele ore ale dimineatii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul, in spatii dotate cu aer conditionat (magazine, spatii publice);
-evitarea aglomeratiilor, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11.00-18.00;
-purtarea de haine lejere, subtiri, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare;
-consumarea a 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apa, sucuri naturale din fructe si ceaiuri caldute- NU bauturi alcoolice, cafea sau bauturi carbogazoase;
-consuml de fructe si legume sau iaurt, evitarea alimentelor cu continut sporit de grasimi;
-trebuie mentinuta legatura cu persoanele in varsta, interesandu-va de starea de sanatate a acestora si oferindu-le asistenta la nevoie;
-copiii/animalele de companie NU trebuie lasati singuri/singure in autoturisme;
persoanele care sufera de diferite afectiuni isi vor continua tratamentul, conform indicatiilor medicului;
-luarea de măsuri pentru adaptarea programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate. În mod similar vor fi formulate recomandări pentru modificarea corespunzătoare a programului de lucru al unităţilor de aprovizionare cu alimente şi prestatoare de servicii;
-informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, comerciale etc. cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate;
-aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile;
-identificarea numărului persoanelor care se încadrează în grupa de risc ridicat de evoluţie nefavorabilă a stării de sănătate în perioada caniculară, precum şi dispunerea măsurilor necesare pentru prevenirea degradării stării de sănătate a acestora.
MĂSURI DE PREVENIRE A PRODUCERII INCENDIILOR, ÎNDEOSEBI A INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
-identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu;
-asigurarea si verificarea zilnica a instalatiilor de stingere si a rezervelor de substante stingatoare;
-asigurarea protejarii recipientelor, rezervoarelor si a altor tipuri de ambalaje care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra;
-intensificarea activitatilor cu scop preventiv in zonele de culturi agricole si verificarea utilajelor agricole pentru a nu constitui surse de aprinedere;
-revizuirea si completarea locurilor admise in paduri pentru popas, pentru fumat si pentru stationarea masinilor;
-la intrarea in padure si pe traseele turistice se vor amplasa panouri si pancarte cu texte adecvate privind prevenirea si stingerea incendiilor de padure;
-instruirea administratorilor de pasuni alpine si a muncitorilor din sistemul forestier asupra masuriklor de prevenire si stingere a incendiilor;
-stabilirea prin hotarare de Consiliu local si postarea la locurile de afisaj a locurilor special amenajate si a programului in care este permisa utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale;
-promovarea tuturor masurilor ce trebuie respectate premergator, pe timpul si dupa realizarea arderilor de vegetatie.
Totodată, inspectorii DSVSA, DSP şi OPC vor continua controalele la unităţile alimentare, la piscine şi locuri de îmbăiat."