La începutul lui iulie, prin ordonanță de guvern, salariile unui grup de 69 de demnitari au crescut cu aproape 350%! Pentru că numai astfel se va reduce corupţia la nivel înalt, susţine Klaus Iohannis, ca şi cum câteva mii de euro în plus s-ar compara cu şpăgile de milioane de euro cu care au fost obişnuiţi unii de pe urma devalizării economiei sau a privatizărilor ,,de succes”.
După ce și-au acordat nenumărate privilegii, demnitarii încearcă să calmeze opinia publică, nu prea furioasă pentru că e în concediu, pe de o parte, şi pentru că oricum este repetentă la capitolul ,,societate civilă activă”, pe de altă parte. În cele ce urmează, vom puncta câteva dintre privilegiile pe care demnitarii, cu mânuţa lor, şi le-au acordat, pentru că pot, iar preşedintele, cu mânuţa lui, le-a semnat, pentru că vrea. Vrea şi el!
Diurne şi protocoale mărite
Astfel, în ianuarie și în iunie, Guvernul a modificat regulile referitoare la diurnele și sumele pentru cazare la deplasările externe și a dublat plafoanele pentru protocolul premierului, miniștrilor și secretarului general al Guvernului. Astfel, șeful Guvernului dispune de un fond de protocol de 2.000 de dolari în deplasările externe, în timp ce miniștrii și șeful SGG, de 1.000 de dolari.
Vilă, avion și mașină cu claxon pentru dragul de Klaus
De asemenea, tot în această perioadă, bugetul Administrației Prezidențiale a fost majorat cu 35%, respectiv cu 10, 6 milioane de lei (2,4 milioane de euro). De la 28,2 milioane de lei (6,4 milioane de euro), bugetul a crescut la 38,8 milioane de lei (8,8 milioane de euro). Cea mai mare parte din suma primită de Palatul Cotroceni la rectificarea Bugetului pe 2015 va acoperi deplasările externe ale șefului statului, după ce suma inițială a fost epuizată. Oricum banii pentru deplasări externe crescuseră, de la circa un milion de euro, în ultimul an de mandat a lui Traian Băsescu, la 1,1 milioane euro, în primul an al regimului Iohannis. În 2015 a crescut, față de 2014, și fondul pentru „Protocol și reprezentare” de care dispune președintele României, de la 737.000 lei la 1.120.000 lei.
În plus, RA-APPS a bugetat o sumă de circa 900.000 de euro pentru renovarea Vilei Lac 3, reședința șefului statului, iar SPP i-a cumpărat un Mercedes nou, de circa 120.000 de euro. În primăvara acestui an, presa a relatat că Administrația Prezidențială a cerut guvernului Ponta să achiziționeze două avioane, pentru că… „e absolut anormal să nu existe o aeronavă prezidențială”, se plângea consilierul prezidențial Dan Mihalache.
Demnitarii străni, modești
Salariile demnitarilor, substanţial mărite
Numai în acest an, Ordonanța de guvern privind majorarea indemnizației demnitarilor va avea un impact bugetar de aproximativ un milion de euro. Astfel, indemnizația brută acordată unui grup de 69 de demnitari – președintele României, premier, membrii Guvernului, deputații și senatorii din conducerea Parlamentului, șefii serviciilor secrete, etc. – va crește în medie cu 11-12.000 de lei pe lună/ persoană. Întrucât ordonanța se va aplica de la 1 august, un calcul simplu arată că impactul bugetar va fi de peste patru milioane de lei, adică aproape 900.000 de euro.
Cum o scaldă privilegiaţii
Premierul interimar Gabriel Interesul Naţional Oprea a declarat că este nevoie ca decidenții din Guvern să fie plătiți la nivelul Uniunii Europene, pentru că ,,este nevoie să generăm acest cult pentru muncă, pentru seriozitate”. O declaraţie de rahat, în stilul celor cu care ne-a obişnuit ‘nea Izmană Oprea, pus, probabil de Servicii, mai-mare peste dregătorii. Că alt personaj mai penibil, probabil, nu au găsit…
În privinţa privilegiatului Ponta, acesta a anunţat că va dona
diferența de salariu echipei de baschet a Clubului Steaua. Cu alte cuvinte, Iohannis i-a aprobat salariu mai mare pentru a nu fi coruptibil, iar Ponta nu are nevoie pentru că… Este déjà?
Topul ministerelor cu cele mai mari creșteri salariale
Rectificarea bugetară din această vară a adus, în majoritatea cazurilor, bani în plus pentru ministere, mai ales în ceea ce privește bugetul pentru cheltuieli de personal. La acest capitol sunt incluse salariile, indemnizațiile, primele și sporurile acordate angajaților.
Din acest punct de vedere, cel mai mare câștigător pare a fi Ministerul Afacerilor Interne, cu un plus de peste 305 milioane lei. Pe locul doi, la o distanță considerabilă, urmează Ministerul Finanțelor Publice, cu 82 milioane lei. Ministerul Justiției, cu un avans de peste 44,5 milioane lei, se află pe locul trei. Pe poziția a patra, se situează Ministerul Educației și Cercetării Științifice, cu 41,2 milioane lei, iar pe cinci este Ministerul Public, cu 35 milioane lei. Alte ministere care au înregistrat plusuri consistente la bugetele pentru banii angajaților sunt: Ministerul Afacerilor Externe (20 mil. lei), Ministerul Muncii (13 mil. lei), Ministerul Agriculturii (28 mil. lei), Ministerul Sănătății (21,4 mil. lei), și Ministerul pentru Societatea Informațională (1,6 mil. lei). Alte instituții care au bani mai mulți pentru angajați sunt Serviciul Român de Informații (10 mil. lei), Serviciul de Informații Externe (8 mil. lei), Serviciul de Protecție și Pază (4 mil. lei) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (3,3 mil. lei).
Unde s-au tăiat banii pentru angajați
La Ministerul Transporturilor, unde bugetul general a fost redus cu un miliard de lei, bugetul alocat cheltuielilor de personal a fost redus cu 2 milioane lei. Cea mai mare scădere există la Ministerul Fondurilor Europene, 26 milioane lei. Un alt minister care trebuie să suporte reduceri este Ministerul Apărării Naționale, minus de aproape 7 milioane lei.