Revista ,,Restituiri” editată de Centrul Cultural Piteşti vine în ultimul ei număr cu o serie de informaţii inedite. Noi am selectat pentru dumneavoastră, pentru că tot a început şcoala, un regulamentul de funcţionare a şcolii greceşti din capitala Ţării Româneşti din timpul domniei lui Ioan Caragea. Potrivit anaforalei datată 10 decembrie 1817, profesorii aveau umătoareale obligaţii:
1. Profesorii nu vor preda lecţiuni contrarii credinţei ortodoxe sau autorităţii politice constituite.
2. Fiecare profesor se va considera personal independent de ceilalţi.
3. Orice profesor va voi să se retragă va trebui să avizeze pe efori şi, dacă se va găsi imediat altul care să se numească în locul lui, el se va putea retrage; în caz contrar însă, va trebui să-şi urmeze datoriile pe şase luni ca să poată în intervalul acesta eforia să cheme un altul în locul lui.
4. La alegerea unui nou profesor, eforia întrunindu-se şi chemând şi unii din profesori la consfătuire, vor raporta prea înălţatului domn de alegerea făcută şi astflel, prin autorizarea şi aprobarea stăpânirii, se va chema profesorul ales.
5. Profesorii gramatici vor urma de acord aceeaşi metodă de gramatică, predând fiecare lecţiile ce se vor determina în comun cu profesorii de poetică şi retorică.
6. Profesorii vor da cei dintâi elevilor exemplu bunei orânduiri, moralităţii şi respectului către cele sfinte asistând în toate duminicile şi sărbătorile la sfânta liturghie în paraclisul şcolii.
Pe lângă datoriile profesionale, morale şi cetăţeneşti de care trebuiau să dea dovadă profesorii, regulamentul edictat de Caragea conţinea norme de conduită şi pentru supraveghetorii numiţi ai şcolilor:
1. Se va numi un supraveghetor, având grija bunei ordine interne a şcolii.
2. Supraveghetorul se va alege de către efori şi va sta cu locuinţa în şcoală.
3. El va asista şi veghia la stricta păstrare a legilor şi regulamentelor şcolii.
4. Va mustra şi pedepsi elevii cari vor face neorânduieli în şcoală, când greşeala reclamă o pedeapsă moderată, iar pentru o pedeapasă mai severă va raporta eforilor.
5. Toţi servitorii şcoalei vor depinde de supraveghetori.
6. Supraveghetorul va ţine un catalog exact al tuturor elevilor din fiecare clasă a şcolii.
Pe lângă profesori şi supraveghetori, regulamentul şcolar elaborat de Eforie în timpul domniei lui Caragea, conţinea şi numeroase referiri la obligaţiile şi drepturile celor care reprezentau obiectul principal al activităţii educative: elevii. Cea mai importantă reglementare cu privire la elevi era aceea că aceştia, indiferent de clasa socială, erau consideraţi egali:
1. Toţi elevii în genere vor considera ca sacră persoana
profesorului.
2. Elevul, fie din cler de felul lui, fie din boieri, sau din neguţători, sau din orice altă clasă, va fi supus legilor şi regulamentelor şcolii.
3. Elev străin, fără garanţie admisă de efori, nu va intra în şcoală.
4. Orice elev, înainte de a intra în şcoală, e dator să înscrie cu propria-i mână numele său în catalogul elevilor şcolii, iar dacă e străin, sub numele său va arăta şi patria sa şi prin ce garanţie a ajuns la şcoală.
5. Oricărei puteri va fi supus elevul, el va fi astrâns legilor şi regulamentelor şcolii, fără să se poată reclama de protecţiunea unei autorităţi străine. Aceasta o va garanta expres prin scris înaintea întăririi sale la şcoală şi aşa se va înscrie şi în catalogul elevilor şcolii.
6. Toţi elevii, în genere, de orice clasă socială ar fi, se vor considera ca egali.
7. Toţi elevii vor aduce respectul cuvenit supraveghetorului şcolii.
8. Elevii neglijenţi şi cei neastâmpăraţi în clasă se vor mustra şi pedepsi de către profesori. Iar când felul dezordinii va reclama o mai mare pedeapsă, se va raporta de către aceştia către efori şi eforii vor decide pedeapsa cuvenită.
9. Elevul care va comite neorânduieli afară din şcoală nu se va închide în nici un arest, ci se va preda în mâinile supraveghetorului şi, cercetându-se vina de către efori, de se va găsi de caracter penal, se va raporta autorităţii şi se va pedepsi după legile penale, de unde nu, se va pedepsi de către efori.
10. Înaintea intrării oricărui elev la şcoală, supraveghetorul e dator să-i citească regulamentele şcolii, la cari va fi ţinut să se supună de aci înainte.
11. Toţi elevii interni sunt datori, duminicile şi in zile de sărbători, să asiste la sf. liturghie în paraclisul şcolii.
12. Orice elev se va arăta la trei examene fără izbândă şi nedemn a fi înaintat în cursuri la o clasă superioară se va depărta din şcoală.
13. Elevii cari, terminându-şi cursurile, sau şi înaintea lor, ar dori să se retragă din şcoală, vor primi atestate a profesorilor şi a eforilor, arătând cursurile la cari au asistat şi la cari din ele au reuşit.
14. Elev în vârstă de douăzeci şi doi de ani trecuţi, nu poate să intre la şcoală ca să urmeze cursurile de gramatică; se poate înscrie ca elev la retorică, poetică, filologie, ştiinţe şi filosofie.
15. Elevii sunt datori să se supue ordinelor particulare întocmite de profesori despre modul de audiţiune şi urmare a cursurilor.
16. Toţi elevii de toate clasele şi de toate cursurile sunt datori să asiste la examenele generale.
17. Elevii interni nu vor putea ieşi fără permisiunea supraveghetorului sau aprobarea unui profesor.
La cursurile ţinute la Sf. Sava puteau asista şi alte persoane, chiar dacă nu erau înscrise ca elevi, indiferent de vârstă, dacă respectau regulamentul şcolii:
1. Auditori se numesc acei cari, fără a fi înscrişi în catalogul elevilor, ascultă regulat cursurile predate în şcoală.
2. Auditorii vor purta acelaşi respect ca şi elevii.
3. Dacă vreunul dintre auditori face dezordini în clasă sau seamănă discordie între elevi, se vor depărta din şcoală, prin avizul eforilor.
4. Auditorii nu pot fi interni.
5. Oricine de orice vârstă poate veni ca auditor în toate clasele şi toate cursurile.
Examinarea finală nu se realiza de către profesorii din şcoală, consideraţi a nu fi imparţiali, ci de către profesori de la alte şcoli:
1. În cursul anului se vor face examenele generale a elevilor de toate clasele.
2. Examenele nu se vor face prin profesorii şcolii, ci se vor chema de către efori examinatori imparţiali, şi numai aceştia vor avea dreptul să examineze pe elevi asupra celor învăţate.
3. Elevii cari vor reuşi la examen vor fi recompensaţi de efori, primind, cu daruri relative, şi atestate din partea examinatorilor, certificate de efori, spre dovadă că au reuşit.