În plenul Camerei Deputaţilor de miercuri, 30 septembrie, s-a dezbătut şi votat propunerea legislativă privind modificarea Legii Educaţiei nr 1/2011 în sensul decontării navetei cadrelor didactice de la bugetul de stat şi nu din bugetele autorităţilor publice locale, cum era prevăzut în lege. La dezbatere a luat cuvântul şi deputatul argeşean Mihai Deaconu, care a arătat ca aceasta propunere legislativă face o reparaţie morală cadrelor didactice care nu au postul sau catedra în localitatea de domiciliu şi sunt obligate să facă naveta la şi de la şcoala unde sunt încadrate, scotând zilnic bani din buzunar pentru a plăti preţul călătoriei, nemaivorbind de timpul pierdut şi de efortul depus în plus. La final, propunerea legislativă a fost votata cu 266 de voturi pentru, 2 abţineri şi 1 vot împotrivă, trecând astfel de prima cameră sesizată.
Tot parlamentarul argeşean a subliniat importanţa introducerii educaţiei sexuale în şcoli, un subiect care, deşi ne aflăm în 2015 şi avem cea mai mare rată europeană a natalităţii la minori, rămâne, în continuare, un tabu.
,,Nu putem și nu trebuie să rămânem indiferenți la apelul ONG-urilor tinerilor reunite în Alianța Națională a Organizațiilor Studențești lansat săptămâna trecută în spațiul online, transmis instituțiilor abilitate să ia măsuri în vederea introducerii educației sexuale ca materie în școlile din România.
Ca membru în comisia de învățământ, dascăl și părinte, mă declar un susținător al acestei propuneri argumentată corect de tineri și salut cu respect curajul de a se poziționa față de un subiect considerat tabu prea mult timp în societatea românească.Trăim într-o epocă în care copiii noștri devin prea repede și în mod eronat adulți, comit greșeli din cauza lipsei de informații corecte, din cauza unui așa-zis comportament pudic al părinților. Este momentul ca statul să își asume întru totul responsabilitatea privind educația corectă a tinerilor și în acest domeniu, cu efecte majore asupra dezvoltării personale a tinerilor.
În condițiile de astăzi, cu un acces nelimitat la informații, putem afirma că tineri noștri pot intra, chiar de la o vârstă fragedă, în posesia unor informații nocive și neadecvate și nesusținute de argumente științifice într-un cadru instituționalizat, ceea ce conduce la o percepție și reflectare total eronată a realității.
La foarte mulți copii lăsați nesupravegheați din diferite motive, cum ar fi părinții plecați în străinatate sau părinți care sunt foarte ocupați cu munca s-a observat o dezvoltare timpurie a unui comportament sexual exacerbat care conduce fie la dezechilibre hormonale, fie la manifestări improprii vârstei lor.
Pentru a găsi soluții la aceste probleme cu care se confruntă zilnic societatea noastră profit de această cale pentru a propune comisiilor de învățământ și sănătate din cadrul Camerei Deputaților să organizăm o dezbatere pe această temă la care să invităm reprezentanții celor trei ministere cu responsabilitate față de tineri, precum și ONG-urile reprezentative, astfel încât să ne asigurăm că rezultatul este cel dorit în rezolvarea problemelor mai sus identificate.”