Potrivit unui studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, aproape 70% din vopselele pentru păr trebuie retrase urgent din comerţ. Reprezentanţii organizaţiei au achiziţionat 48 de tipuri de vopsea din marile magazine, farmacii şi magazine naturiste şi au analizat, ulterior, etichetele acestora, din prisma ingredientelor şi a corectitudinii informaţiilor care se regăsesc pe ambalaj. De asemenea, s-a analizat nivelul de toxicitate al ingredientelor.
Ce a scos la iveală cercetarea?
-Cele mai multe vopsele de păr provin din Germania (21%), Italia (17%), Bulgaria (15%) şi România (13%).
– 77% din vopsele au în compoziţie dioxane, 75% conţin amoniac, în timp ce 69% au în compoziţie para-fenilendiamină. Acesta din urmă este cel mai periculos ingredient care se regăseşte în compoziţia vopselelor de păr, el fiind conţinut de mai mult de jumătate din produsele care se află la raft. Ingredientul poate activa, în cazul expunerii prelungite, limfom non-Hodgkins, astm şi lupus. În plus, spun specialiştii, poate duce la apariţia cancerului de sân şi a celui de col uterin. Este motivul pentru care atât în Uniunea Europeană, cât şi în alte state extracomunitare, folosirea sa în cosmetice este interzisă.
– Referitor la amoniac, specialiştii susţin că este iritant pentru piele, ochi şi pentru sistemul respirator şi poate cauza astm şi dificultăţi în respiraţie.
-În ceea ce priveşte dioxane, alt ingredient care se găseşte în 77% dintre produsele analizate, acesta este un puternic perturbator hormonal, care alterează structura pielii.
Alte substanţe:
– 65% dintre vopselele analizate au în compoziţie parfumuri sintetice;
-60% dintre vopselele analizate au în compoziţie peroxid de hidrogen;
-40% dintre vopsele analizate au în compoziţie sodium laureth sulfat;
-38% dintre vopsele analizate au în compoziţie parabeni;
-38% dintre vopselele analizate au în compoziţie polietilen glicol;
-34% dintre vopselele analizate au în compoziţie disodium EDTA;
-32% dintre vopselele analizate au în compoziţie resorcinol;
-15% dintre vopselele analizate au în compoziţie sodium lauril sulfat.
„Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru colorarea părului analizate de către experţii APC România trebuie retrase de îndată de pe piaţă de către Ministerul Sănătăţii, care în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 147/2015 este autoritatea responsabilă cu supravegherea, inspecţia şi controlul pe piaţă al produselor cosmetice. Produsele ce trebuie retrase de la comercializare conţin o substanţă interzisă a se folosi în produsele cosmetice, substanţă care se regăseşte sub una din următoarele forme: para fenilendiamină sau p-fenilendiamină sau 1-4 fenilendiamină”, a declarat conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.