Specialiştii au aflat cauza îmbolnăvirilor copiilor din Argeş – a anunţat astăzi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. Potrivit acestuia, este vorba despre o tulpină a bacteriei escherichia coli. Mai pe scurt… E.Coli. Bacteria a fost luată de la adulţi sau din alimente. Cu alte cuvinte, la mijloc se află o neglijenţă a părinţilor care, fie nu au spălat sau nu au fiert suficient alimentele contaminate – şi în acest caz a fost alertată Autoritatea Sanitar-Veterinară – fie nu au respectat normele de igienă. Mai pe româneşte, nu s-au spălat pe mâini. Necunoscute rămân şi alimentele care au fost purtătoare de E.Coli, dar şi cum se face că în Argeş avem cei mai… neglijenţi părinţi, pentru că aici a izbucnit focarul.
Mesajul ministrului către părinţi
„Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător, cum ar fi produsele pasteurizate – în cazul lactatelor, produse autorizate sanitar-veterinar. Spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor, atunci când se impune.” a recomandat ministrul Sănătății, pentru care aceste măsuri ar ţine departe copiii de fenomenul care a îngrozit părinţii din întreaga ţară, dar cu precădere pe cei din Argeş.
Anchetă DSV
Ministrul a mai afirmat că a cerut Autorităţii Sanitar Veterinare demararea unei anchete. Practic, instituţia ar trebui să meargă pe pista oferită de părinţi în privinţa alimentelor date spre consum celor mici şi a locurilor din care au fost cumpărate. Misiune dificilă, ce-i drept, şi puţin cam tardivă în privinţa primelor cazuri. Poate cazurile recente să ofere piste relevante.
Şefa DSP Argeş nu se dă demisă
În ceea ce privește situația conducerii DSP Argeș, la acest moment se derulează o anchetă a Corpului de control al Premierului, al cărui termen de finalizare a fost fixat pentru 4 martie. Directorul Sorina Honţaru nu intenţionează să-şi dea demisia, cu toate că i-a fost cerută în această dimineaţă de către prefectul Cristian Soare. Motivul? Nu se consideră vinovată cu nimic, vina aparţinând, în opinia sa, în exclusivitate conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti, care nu ar fi comunicat la timp cazurile. Dacă aşa au stat lucrurile, îngrijorător este faptul că doamna Honţaru nu are pic de autoritate în faţa şefilor de spitale şi este tratată ca o… cantitate neglijabilă. Pentru că, susţine aceasta, nu a fost informată nici în privinţa primelor cazuri şi nici ieri, atunci când un alt copil din Mioveni a ajuns la Marie Curie, după ce două săptămâni a fost plimbat de la un spital la altul.
Medicii de la Pediatrie sar în apărarea şefului
În privinţa Spitalului de Pediatrie Piteşti, şi acolo s-au cerut capete. Ieri, premierul Cioloş a cerut demisia directorului. Astăzi, prefectul a ieşit cu pieptul înainte şi a cerut şi el acelaşi lucru. Iar la Spitalul de Pediatrie, medicii au sărit în apărarea şefului lor, pe care-l consideră şi care se consideră nevinovat. Pentru că, susţine acesta, ar fi comunicat cazurile către DSP la timp. Telefonic, ce-i drept. Cine minte? Greu de spus… Cert este că, pentru a nu mai exista dubii de aici înainte, conducerea spitalelor ar trebui să comunice cu DSP Argeş prin fax-uri şi email-uri, nu doar telefonic, pentru ca pe viitor să se evite astfel de situaţii iar minciuna unuia sau altuia să poată fi probată.
Vaccinul, exclus din ecuaţie
Ce exclude autorităţile de pe lista posibilelor cause? Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a precizat următoarele:
„Excludem alte ipoteze de îmbolnăvire, de natură virală, rotavirus sau vaccinarea, cum s-a vehiculat în online, din moment ce la șase din cei 12 copilași au fost descoperiți anticorpii omologi infecției cu E.coli.”
La rândul său, a făcut apel la populație să nu cumpere niciun fel de produse alimentare de natură animală, derivate din carne etc, din zone improvizare sau care n-au control corespunzător.
Anchetă în curs la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș
După decesul primului copil de la spitalul Marie Curie, procurorii de pe lângă Tribunalul Argeș au deschis un dosar penal pentru ucidere în culpă. Zilele acestea, pe lângă acuzația de ucidere din culpă, procurorii au adăugat și acuzația de neglijență în serviciu și rele tratamente aplicate minorilor, semn că… au informații noi. Dosarul deschis de procurorii de pe lângă Tribunalul Argeș, este un dosar in rem, neexistând pentru moment suspecți în acest caz. Până acum au dat explicații în acest dosar medicii din Pitești, medicii de la Marie Curie și părinții copiilor.
Singurul lucru îmbucurător este că…
…toţi cei şase copii care sunt internaţi la Marie Curie se află în stare stabilă, inclusiv micuţa din Mioveni, care a ajuns ieri în stare critică şi care a fost pusă la dializă.