„Ăia cu PR-ul cel mai prost sunt de vină!” scria publicitarul Dragoş Olteanu pe contul de Facebook. Iar la scurt timp după, a explodat ştirea potrivit căreia s-ar fi găsit E.Coli în brânza de vacă de la firma argeşeană Brădet. Că a fost de la laptele primit de la fermele de la care se aprovizionează, că este o bacterie provenită de la angajaţii societăţii sau una dobândită în procesul de manevrare ce are loc în magazinele de desfacere… aceasta este încă o necunoscută. Cert este că, asociat cu o astfel de tragedie ce a dus la moartea a trei bebeluşi şi îmbolnăvirea a altor zeci, orice brand este compromis. Indiferent dacă, pe viitor, s-ar putea dovedi contrariul.
„Toate ingredientele sunt 100% naturale. N-are decat doze mici de rahat de-al nostru, de țară”
Lucian Mândruţă, realizator DigiFM, îşi sfătuieşte ascultatorii cu care a discutat în această dimineaţă pe tema acestui subiect să nu le plângă de milă celor de la Brădet.
„ANSVSA titreaza: un copil mort consumase branza de la Curtea de Arges. Da, de la un mandru producator roman, traditional, pe care trebuie sa-l protejam ca nu mai putem fara el. Pentru ca el e viitorul si multinationalele strainilor trecutul, care ne-au facut o colonie si ne omoara cu zile pentru ca n-am stiut sa fim demni. Cand ne omoara producatorul roman e accident, desigur. El nu e din oculta globala, n-are contract cu Illuminati, el e de-al nostru, neaos, din mosi stramosi. Pentru ca, nu-i asa, asta faceau si stramosii: se duceau sa se c…e, dupa care se stergeau la c..r cu mana si la final amestecau in branza, ca pe vremea lui Zamolxe.
In caz ca nu stiti, bacteria E. Coli provine din fecale. Umane, adica da, exact, chiar din gestul descris mai sus. Alminteri, da, toate ingredientele sunt 100% naturale, cum zice si prospectul. N-are conservanti. N-are aditivi. Pe bune. N-are decat doze mici, homeopatice, de rahat de-al nostru, de țara.”
afirmă Lucian Mândruţă.
Acesta solicită autorităţilor să vină cu lămuriri înprivinţa următoarelor aspecte:
- Când s-a făcut ultimul control DSVSA la compania de lapte Brădet, din Curtea de Argeş?
- Când s-a făcut ultimul control DSVSA la fermele de unde se aproviziona cu lapte?
- Cine a dat avizele de la DSVSA Argeş? Când şi în baza cărei inspecţii, ultima oară?
- Au făcut examenul bacteriologic al probelor din sursa apă de la care se alimentează fabrica din Brădet? Există buletin de analiza pentru decembrie şi ianuarie? Când a fost făcut ultimul buletin?
- Există probe martor pentru loturile de brânză puse în comerţ? A fost respectată obligaţia legală de a le păstra?
- Dacă în ianuarie, când a izbucnit criza, această brânză a fost suspectată şi dacă da, s-a făcut analiza E.Coli?
„Suntem doar într-o jalnică fază de manipulare a opiniei publice”
Speculaţii şi opinii au apărut şi de cealaltă parte a baricadei, cea care crede că Brădet este un acar păun extrem de necesar pentru autorităţile care gestionează criza bebeluşilor.
„Lotul de brânză proaspătă de vaci depistat de autorități cu E-coli a fost produs la unitatea de procesare a laptelui Lactate Brădet în 22 februarie 2016. Ori bebelușii din Argeș au murit înainte. Ultimul dintre ei, cu o săptămână mai devreme de data la care a fost produs respectivul lot de brânză. Și atenție, chiar și așa, vorbim de data decesului, nu de data infectării. Prin urmare, NU există nicio legătură între lotul incriminat și îmbolnăvirea cu sindromul hemolitic-uremic.Așadar, intrăm pe terenul presupunerilor. Este cu adevărat E-coli cauza decesului copiilor din Argeș? Cât de mult în timp coboară ancheta ANSVSA pentru a depista loturi de alimente de orice fel care au fost produse în luna decembrie sau ianuarie și nu februarie. Pentru că este foarte puțin probabil ca un aliment fabricat în februarie să fi cauzat toată această tragedie. Mai degrabă un lot din decembrie, aș zice. Mai sunt mostre pe piață sau la producător? E vorba de lactate sau de alte produse alimentare? Nu prea avem răspunsuri din partea autorităților. Pe aceste teme, nu mai primim informații, e pauză. Dacă suntem în fața unei tentative de a fabrica un Acar Păun, atunci este grav. Este grav pentru că în acest fel punem pe butuci unul dintre puținii producători de lactate care au mai rămas pe piață și au exclusiv capital autohton. Un producător care a intrat în zona de produse tradiționale cu succes și care dorește să păstreze gustul de odinioară. Dacă se vor găsi și alte loturi de lactate de la Brădet cu E-coli, din ianuarie sau decembrie, suspiciunea revine. Până atunci, suntem doar într-o jalnică fază de manipulare a opiniei publice și de abatere a atenției.”
scriu cei de la Agrointel.ro (http://agrointel.ro/50455/argumentul-pentru-care-lotul-de-branza-de-la-lactate-bradet-nu-putea-cauza-moartea-bebelusilor/).
Vă reamintim că tulpina bacteriei E.Coli a fost descoperită în 25 de kilograme de brânză proaspătă produsă în Curtea de Argeş şi în carnea de pui dintr-o gospodărie din judeţul Bacău. Rezultatele au apărut după ce inspectorii ANSVSA au analizat mai mult de jumătate dintre cele 337 de probe recoltate în ultimele zile. Numărul copiilor din Argeş care ajung la spital cu scaune diareice a crescut, în ultimele 24 de ore, cu 12. În acest moment, la spitalul din Argeş sunt internaţi 62 de micuţi. 48 dintre aceştia sunt internați la Spitalul de Pediatrie Pitești, iar 8 la Spitalul Judeţean de Urgenţă. De asemenea, la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel și la Spitalul Municipal Curtea de Argeș sunt internaţi trei copii, toţi mai mici de 2 ani.