Anul trecut, aduceam la cunoştinţa autorităţilor un tip de poluare unic în România: poluarea cu… pamperşi. Pe malul râului Doamnei, mai exact în zona Miceşti-Dărmănesti (Argeş), munţi de scutece râdeau în soare, emanând în atmosferă mirosuri de treburi mari, făcute de oameni mici. Din fericire, autorităţile au acţionat prompt şi au ecologizat zona.
Argeşul se încăpăţânează, însă, să-şi păstreze unicitatea în materie de poluare, căci anul acesta mai oferă o premieră naţională: poluarea cu… executări silite! Persoane fizice, firme private sau instituţii publice nu au renunţat la prostul obicei şi au ales un alt loc, un pic mai spre Mioveni, pe platoul din spatele fabricii MPOR Piscani, la râul Targului.
O instituţie, nu ştim care, a socotit că nu ar fi nicio problemă dacă ar scapa de arhiva cu dosare, aruncând-o fix pe malul râului. Din câte am… lecturat, arhiva conţine dosare de poprire şi de executări silite. La o plimbare pe firul apei, oricine poate afla cum s-au soluţionat dosare de executare silită ale unor persoane din Piteşti şi din localităţile învecinate. Dosarele conțin documente cu nume şi CNP-uri, adrese, fişe cadastrale, extrase de carte funciară, dispoziţii ale primariilor, documente din care rezultă venituri şi bunuri mobile şi imobile ale unor persoane sau decizii judecătoreşti. Fiecare dosar redă cu fidelitate şi rigoare judiciară dramele unor persoane care s-au trezit cu bunurile scoase la mezat – aragaze, televizoare, maşini de spălat sau vitrina cu bibelouri – pentru datorii pe care nu le mai puteau onora. În mod normal şi legal, astfel de dosare ar fi trebuit distruse. În mod… anormal, acestea sunt acum la îndemâna oricui ştie ce ilegalităţi se pot face cu nişte date ce ar fi trebuit să rămână confidenţiale…
La stiva de dosare care îşi aşteaptă cititorii se adaugă munţi din coji de nucă. Aceştia au devenit casa ideală pentru şobolanii care se înmulţesc nestingheriţi. O asemenea cantitate de coji nu putea veni decât de la un procesator important din zonă, aşa încat acesta nu ar fi greu de identificat.
Printre maldărele de nuci şi de dosare am mai regăsit dealuri semeţe de moloz, prevăzute cu pet-uri de bere sau încălţări ponosite.
Românul, însă, s-a obişnuit să trăiască printre gunoaie, dovadă aceşti cetăţeni care pescuiesc fără probleme într-o baltă din mijlocul zonei cu gunoaie. Prind caraşi îngrăşaţi din zoaiele pline de proteină, scurse din maluri şi, din când în când, câte o salamandră despre care spun că le e scârbă să o dea jos din cârlig.
Ca o ironie a sorţii, în faţa acestui peisaj autentic românesc, tronează pancarta cu mesajul… ,,Interzis depozitarea gunoaielor!”.
Suntem convinşi că autorităţile vor lua la fel de repede măsuri, până când zona nu va deveni… loc de pelerinaj…