Autorităţile iau în calcul creşterea avansului pentru creditele Prima Casă, avans care, în prezent, este de 5%. Decizia ar veni în contextul în care cererea pentru creditele Prima Casă a explodat anul acesta, iar multe bănci au stabilit avansuri de peste 30% pentru creditele ipotecare, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată.
„Încercăm să direcţionăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor şi se va concentra pe avans discuţia, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine şi normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condiţiile în care în alte ţări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuţiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie.” a declarat Simona Mureşan, director în cadrul Fondului de Garantare.
Creşterea avansului, însă, ar putea genera un efect contrar, întrucât cei care achiziţionau locuinţe prin ,,Prima casă” erau tocmai cei care nu-şi permiteau avansuri mari. Ca atare, nu va mai fi nicio mare diferenţă între un credit imobiliar obişnuit şi unul care avea, totuşi, un caracter social.
Dacă anul acesta cererea pentru creditele Prima Casă a explodat pe fondul discuţiilor despre legea dării în plată, o dată cu majorarea avansului nu ar fi exclusă o prăbuşire, cu efecte negative inclusiv în piaţa imobiliară, unde frenezia noilor construcţii a prins din nou aripi.