Fărâme de suflet, de viaţă, trăiri intense – de la agonie la extaz – vise împlinite sau nu, zâmbete, lacrimi, glasuri de copii… Toate se trăiesc, se simt între pereţii caselor noastre. Fiecare om îşi doreşte ca ,,acasă” să fie mai mult decât un cuvânt care defineşte domiciliul. Acasă trebuie să fie armonia perfectă dintre a fi şi a simţi, locul în care poţi fi tu însuţi, în care poţi crea, locul în care gingăşia propriei fiinţe e în acord cu viziunea personală care înglobează valorile tradiţiilor cu perspectiva actuală şi amprenta personalităţii tale.
Pornind de la aceste gânduri am descoperit ,,Maison Esprit Boudoir”, o casă în care sinteza artistică a fost motivată de refacerea punților frumosului dintre un trecut viu, spumos şi necesitatea ancorării în prezent. Căldura blândă ce respiră parcă, prin fiecare fibră a acestei case creează sentimentul că te afli într-o atmosferă tihnită de familie, departe de ”nebunia furibundă” a societății actuale. E o plăcere când o vezi, e fericire când o ai! Şi, paradoxal, Maison Esprit Boudoir te face să te simți simultan și om al secolului XXI, dar și contemporan cu vechea boierime de altădată!
De-a dreptul idilică această casă, căci pe lângă încăperile plăcute, totul este înconjurat de vegetație, iar, cu excepția sezonului rece, grădina este cu siguranță un loc de evadare și încântare. Este genul de casă care te poartă pe tărâmurile mirifice ale copilăriei. Este, de asemenea, o casă în care te poţi simţi ca prin farmec, într-un mic castel datorită atmosferei cu totul speciale. Situată la doar câţiva kilometri de Paris, în Villemomble, casa este de închiriat și are denumirea de Maison Esprit Boudoir. Modul de amenajare interioară, unul foarte cald și intim, unde nuanțele și texturile te duc cu gândul la natural este o invitatie la liniste, într-o lume unde ai putea pătrunde fără dorinţa de a mai reveni în lumea rece şi distantă a realităţii.
E e o casă veche, cumpărată de Sandrine şi Jacques Moureau doar pentru ei şi cei doi copii ai lor.
,,Am căutat foarte mult o astfel de casă care să aibă şi un exterior frumos, o faţadă deosebită, asta pentru că interiorul îl poţi amenaja în funcţie de ceea ce doreşti. Căutările noastre au durat cinci ani. Am venit aici cu mobila noastră modernă, luată din apartamentul în care locuiam, dar ne-am dat seama că nu se încadrează deloc în spiritul acestei case.”, ne spune Sandrine.
Aşa a început o adevărată aventură şi a aşa s-a născut apetitul pentru decoraţiuni, pentru obiecte vechi cumpărate de la vânzătorii de antichităţi pe care cei doi le depozitau într-o magazie din grădină. Reparaţiile s-au întins pe o perioadă de timp îndelungată, iar obstacolele financiare, apărute pe parcurs, au fost depăşite. Dar ca şi în viaţa, ca şi în iubire, persevenţa şi pasiunea şi de ce nu, o doză de nebunie frumoasă, au fost ingredientele care i-au ajutat pe cei doi să finalizeze un proiect destul de îndrăneţ.
Povestea acestei case este fascinantă, iar efortul depus de Sandrine şi Jacques a fost impresionant:
,,Când am găsit casa, totul era în paragină, pereţii afumaţi, iar mocheta veche şi deteriorată, a afectat chiar şi parchetul. Aşa că, după ce ne-am făcut un plan despre cum vrem să arate, am muncit enorm, am zugrăvit, am schimbat totul. La un moment dat, am întâmpinat probleme financiare şi după ce ne-am cheltuit toate rezervele, am rămas descoperiţi cu zece mii de euro. Nu ne-a fost uşor să găsim soluţii pentru a ieşi la liman. Eu sunt educatoare de profesie, iar soţul meu e profesor. Deci, veniturile noastre nu erau suficiente şi am apelat la un împrumut bancar”.
Adevărata aventură abia de acum încolo începe.
,,Am găsit, spune Jacques, o revistă cu amenajări practice şi în care, printre altele, se vorbea despre un site unde poţi închiria absolut orice. Aşa mi-a venit ideea să ne închiriem casa pentru diverse evenimente. Soţia mea nu a fost prea încântată de idee, nu era prea sigură de reuşită, mai ales că nu erau terminate decât salonul şi bucătăria. Până la urmă, însă, am trimis, contra-cost, câteva fotografii care să fie publicate pe site-ul respectiv. La zece zile după aceea au început să vină cererile pentru a fotografia aici”.
Uşor-uşor lucrurile au început să se mişte, iar după cererile de şedinţe foto, au venit şi cele în care se cerea permisiunea de a filma diverse clipuri , inclusiv pentru site-uri de modă cu modele cunoscute din Franţa. Aşa se face că fotografi francezi renumiţi au început să păşească în acest mic colţ de paradis, unde se împletesc într-o atmosferă specială, misterul anilor de odinioară cu aerul boem al fiecărui obiect de o valoare inestimabilă. Se creează astfel, o legătură invizibilă, dar puternică, între trecut şi prezent care face parcă, să încremenească timpul. Pentru că, da, aici ai impresia că timpul s-a oprit în loc, că nimeni şi nimic din exterior nu poate altera legătura nevăzută dintre ieri şi azi, iar întâlnirea lor la margine de univers are menirea de a ţese firele fragile ale eternităţii. Iar, spre mândria noastră, unul din fotografii renumiţi în Franţa care fotografiază aici este român, mai mult de atât, este argeşean, plecat de câţiva ani în capitala franceză. Musceleanul Marius Sminchise este unul din cei care fac ca Maison Esprit Boudoir să fie cunoscută tuturor francezilor şi nu numai.
Preţ de câteva ore cât am poposit în acest univers, am avut sentimentul că admir un tablou pe care nu mă mai satur să îl privesc şi în al cărui decor aş fi vrut să mă integrez. Prezenţa gazdelor Sandrine şi Jaques povestind despre aventura ,, Maison Esprit Boudoir” era acordul perfect, ca sunetele unui cântec în care se îmbină sunetele pentru a reda perfecţiunea însăşi.
Povestea celor doi continuă şi aflu cum au descoperit cât de importantă e tehnologia care pare a face totul posibil:
,,A venit într-o zi un model împreună cu fotograful pentru a realiza aici o şedinţă foto şi ne-au întrebat de ce nu suntem pe facebook. Atunci am realizat avantajele acestei reţele de socializare care nu e doar pentru a vorbi cu prietenii. Ne-am făcut o pagină unde am început să postăm fotografiile pe care le aveam, creînd un portofoliu care ne-a ajutat să ne punem casa în valoare. Facebook a fost punctul de plecare pentru a ne face tot mai cunoscuţi, iar închirierea casei ne-a ajutat să ieşim din situaţia dificilă în care ne aflam. Dacă nu făceam asta, probabil acum nu mai aveam această casă. Salariile noastre nu ne-ar fi fost de ajuns pentru a plăti ratele la bancă şi în acelaşi timp, e o activitate frumoasă care ne ajută să întâlnim oameni deosebiţi, să realizăm proiecte speciale. E de asemenea, un mod de a ne împărtăşi bucuria cu ceilalţi oameni care au astfel de preocupări. Ceea ce facem aici de atâta timp ne-a ajutat să înţelegem ce înseamnă să investeşti totul într-o pasiune. Ne putem declara mulţumiţi şi mândri în acelaşi timp, de tot se întâmplă aici. Aşa a început aventura noastră”.
Fiecare obiect prezent în casă este aproape de sufletele celor doi, ei reuşind să dea viaţă unor piese vechi de sute de ani: pantofiori vechi de bebeluşi, cămăşi pentru copii din dantela, cărţi vechi, un şemineu recondiţionat….fiecare obiect ce pentru alţi oameni nu are nicio valoare, aici capătă strălucirea unor vremuri demult apuse.
,, Fiecare obiect are povestea lui”, spune Sandrine, povesţi pe care, cu siguranţă, ei le ascultă şi le înţeleg pentru că le preţuiesc.
,,Totul e vechi şi recondiţionat. Cele mai vechi obiecte pe care le avem sunt nişte papucei de bebeluş, din anii 1850 pe care i-am cumpărat de la un vânzător de antichităţi din Amiens. Abajururile le-am patinat. Şemineul l-am cumpărat de la anticariat, era ruginit, arăta chiar dezgustător, dar am reuşit să il aşezăm la loc de cinste. Toate obiectele au fost recondiţionate, nimic nu a fost luat gata să fie expus. Aici totul e valoros. Până şi copiii noştri, deşi sunt mici, au învăţat să aprecieze obiecte care par a fi pierdute, ceea ce i-a făcut să fie sensibili la frumos şi să dea o şansă oricărui lucru care pare pentru alţii nesemnificativ”.
Oamenii care vin aici sunt de-a dreptul impresionaţi şi fiecare reacţioneză în mod diferit. Cel mai mult i-a impresionat pe Sandrine şi Jacques un model care îşi dorea de mult timp să poposească la Maison şi căreia i-au dat lacrimile, neputând să mai spună decât: ,,Aveţi casa visurilor mele”.
”Întreţinem singuri tot ce e aici, dar este locul în care ne-am găsit linistea, iar ferestrele care se deschid către gradină ne bucură sufletul, în fiecare dimineaţă. Raţional, stiam că este foarte mult de muncă si ca ne va costa o avere sa reparăm totul, dar a fost ceva care ne-a atras iremediabil la această casă, aşa că am ascultat glasul inimii. Acum suntem surprinşi să aflăm cât de mult şi de frumos se vorbeşte despre noi şi casa noastră, chiar dacă nouă, locuind aici, nu ni se mai pare ceva extraordinar. Cert e că am pus foarte mult suflet în tot ceea ce am realizat şi pot să spun, din tot sufletul, că în sfârşit ne simţim apreciaţi cu adevărat pentru munca noastră”, conchide Sandrine.
De asemenea, grădina este oaza de linişte pentru care a fost nevoie de doi ani de muncă,astfel încât locul să arate acum de-a dreptul încântător. Chioşcul frumos amenajat, balansoarul, arcada cu flori, colţul bistro, dar şi cel ţărănesc sunt adevărate opere de artă. ,, Eu, spune Sandrine cu modestie, am creat decorul, am ales plantele, astfel încât să fie cât mai multă culoare, cât mai multe nuanţe”.
Confortul psihic și armonia deplină cu ambientul – sentimente care ți se trezesc pe neașteptate, de la primul contact vizual cu această casă reînviată datorită pasiunii şi chiar sacrificiului personal, te face să spui, în modul cel mai firesc „Ma maison, c’est moi!”"