Mai multe modificări cerute intens atât de reprezentanți ai instituțiilor publice, cât și de mediul privat, au fost aduse legii achizițiilor publice, modificări impuse în perioada mandatului de ministru al lui Andrei Gerea la Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.
Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a anunțat că noul sistem de achiziții publice SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice, care va înlocui SEAP) va fi supus testării publice în perioada 27 – 31 iulie 2016. Noul sistem de achiziții publice prevede o transparentizare totală.
De asemenea, utilizarea criteriului de atribuire “prețul cel mai scăzut”, care a dus la o calitate slabă a produselor, serviciilor și lucrărilor, va fi completat și de alte criterii, precum costul scăzut, raportul calitate- preț, raportul calitate- cost, iar legislația va fi mai facilă și vor exista totodată ghiduri coerente. În acest sens, ANAP lucrează alături de Curtea de Conturi la un set de documente de control comune și îndrumare metodologică, pentru o abordare unitară.
De asemenea, noua legislație include modificări importante propuse de ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri în perioada în care deputatul Andrei Gerea a fost ministru și Cătălin Beciu (cei doi sunt vicepreședinți ALDE) a fost secretar de stat în cadrul aceluiași minister. Aceste măsuri vin în sprijinul IMM-urilor.
Astfel, a fost introdusă utilizarea plăților directe către subcontractanți, precum și posibilitatea ca Autoritatea Contractantă să atribuie un contract sub formă de loturi, ceea ce va stimula participarea IMM-urilor la procesul de achiziție publică.
"Aceste măsuri au fost susținute de ALDE și vin în sprijinul direct al IMM-urilor. Este dovada faptului că echipa pe care am avut-o la ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri a susținut cu toată tăria realizarea unui mediu concurențial corect și sprijinirea mediului privat românesc onest. Am încercat astfel să eliminăm situațiile în care anumiți constructori câștigau licitații la prețuri mici, apoi ofereau lucrările unor subcontractanți cărora nu le mai efectuau plățile, expunându-i riscului de a da faliment. Noile modificări oferă subcontractanților posibilitatea ca în schimbul dovedirii executării lucrărilor să își primească banii direct de la autoritatea contractantă, fiind eliminate astfel companiile care se comportau asemenea unor samsari, nu unor parteneri corecți într-o afacere", a afirmat deputatul de Argeș Andrei Gerea, fostul ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.