Trei milioane de elevi încep astăzi anul şcolar. Acesta vine cu noutăţi, precum manual gratuite şi vacanţe mai lungi. Multe dintre probleme, însă, sunt aceleaşi: şcoli fără avize, cu toaletă în curte sau în cu pereţii crăpaţi.
În Argeş, 12 şcoli nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare, rezolvarea acestei probleme fiind lăsată pentru 2017. Este totuşi bine, ţinând cont că anii anteriori vorbeam de mult mai multe şcoli aflate în această situaţie.
Ca o noutate, în cadrul Programului Naţional-pilot de acordare a unei mese calde pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, Liceul Dacia va fi unul dintre cele 50 de unităţi şcolare unde va fi aplicat.
,,Dacă programul-pilot va funcţiona în bune condiţii, acesta va fi extins în toată ţara începând cu anul şcolar 2017-2018. Consider că este un lucru binevenit şi va asigura un cadru legal şi sigur, deoarece oferă servicii de servire a mesei în şcoli în condiţii de igienă, pentru a se evita situaţii de genul celei întâmplate în primăvară la Şcoala nr. 16 din Piteşti." declara prefectul Cristian Soare.
Structura anului școlar 2016-2017
Elevii se întorc la şcoală, luni, pentru 35 de săptămâni de cursuri. Noul an şcolar va avea o vacanţă de primăvară mai mare, de două săptămâni, şi se va încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie.
Anul şcolar 2016-2017 se structurează în două semestre: semestrul I, între 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017 şi semestrul al II-lea, între 13 februarie 2017 şi 16 iunie 2017. Astfel, semestrul I va avea 19 săptămâni, iar semestrul al doilea, 16 săptămâni. În total, elevii vor învăţa 169 de zile.
Ca noutate, cursurile pentru clasa a VIII-a şi a XII-a se vor încheia mai devreme. Astfel, elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie, iar cei de clasa a XII-a în 26 mai 2017.
De asemenea, în săptămâna 29 octombrie – 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanțele elevilor
– vacanța de iarnă (24 decembrie 2016 — 8 ianuarie 2017)
– vacanța intersemestrială (4 — 12 februarie 2017)
– vacanța de primăvară (19 — 30 aprilie 2017)
– vacanța de vară (17 iunie — 10 septembrie 2017)
Programul național „Școala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor.
Noutăţi la examenele naţionale
Anul şcolar care începe luni va aduce şi două noutăţi la examenele naţionale. Astfel, din acest an şcolar ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută până acum, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Admiterea în liceu se va finaliza, astfel, mult mai repede, în 28 iulie.
O altă noutate la examenele naţionale este că va fi eliminată prevederea conform căreia nota finală după contestaţii la bacalaureat şi la evaluarea naţională se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi cea de la contestaţie există o diferenţă mai mare de 0,5 puncte.
Tot din acest an şcolar, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite.