Marius Sminchise este un nume nefamiliar publicului din România. Argeşenii, însă, îl pot descoperi prin fotografiile pe care le va expune, în curând, la Piteşti. M-au impresionat în special portretele sale, modul în care artistul surprinde nu doar chipuri, cât mai ales spiritul care animă acele chipuri, povestea pe care o putem intuit sau închipui. Câte ceva despre Marius Sminchise, în interviul şi fotografiile de mai jos!
Cum si de cand a aparut pasiunea pentru fotografie?
In anul 2010, in urma unei operatii de hernie de disc, am fost nevoit sa stau cinci luni in covalescenta, iar medicul mi-a recomandat apoi, pentru perioada de recuperare, sa fac miscare in natura. In casa aveam un aparat de fotografiat obisnuit si pentru ca timpul petrecut afara sa un fie plictisitor, am inceput sa fotografiez. Asa am descoperit pasiunea de a fotografia tot ce mi se parea interesant. Usor-usor aceasta obisnuinta s-a transformat intr.-un microb de care un pot si un vreau sa ma mai despart. De aceea, in timp, am investit intr-un aparat de fotografiat profesional.
Ce va place cel mai mult sa fotografiati?
Recunosc faptul ca ma atrage cel mai mult portretul, pentru ca in chipul uman este totdeauna ceva special de exploatat. Pe chipul unui om ii poti citi bucuria, suferinta, uimirea… tot sufletul unui om poate fi descoperit pe chip. De aceea, cred ca prin portret, pot scoate la suprafata toate starile unui om.
Cum va alegeti modelele?
De cele mai multe ori, ele apar intamplator, de oriunde. Cred ca, de fapt, noi am uitat sa ne privim, sa comunicam. Suntem atat de prinsi in “ziua de maine”, incat uitam ca nu iti trebuie mare lucru pentru a fi fericit. Pe mine fotografia ma face sa fiu fericit, sa ma simt un om implinit.
Aceasta este prima expozitie personala?
Da, este prima expozitie personala, desi am mai avut expuse cateva fotografii la Salonul de fotografie de la Paris, in 2014.
De ce ati ales Pitestiul pentru acest eveniment?
Pentru a fi cat mai aproape de casa si de oamenii pe care ii respect si pe care ii revad ori de cate ori revin in Romania. Am cateva cunostinte in Pitesti, iar in primavara si in vara acestui an am avut cateva sedinte foto care mi-au facut o deosebita placere.
Care este mesajul acestei expozitii si de ce ati ales ca tema “Echilibru”?
Totul in jurul nostru este echilibru, chiar daca ni se pare ca nimic un mai e la locul lui. Echilibru exista in privire, in natura, in oameni, in viata, in urcusuri si coborasuri. Depinde de ce vrea sa vada ochiul nostru. Depinde de perceptia noastra, de libertatea pe care noi ne-o dam pentru a vedea dincolo de ceea ce vede oricine.