Jurnalistul Lucian Mândruţă vine cu cea mai pragmatică şi eficientă propunere pe care am auzit-o în ultimii ani: căsătoriile cu termen de expirare. Maximum şapte ani să dureze, după care, oficial, se consideră că sunt divorţaţi. Dacă partenerii vor să continue împreună, mai dau o dată cu subsemnatul. Cel puţin aşa ar mai intra puţin oxigen în nenumăratele relaţii toxice, consideră jurnalistul.
,,Eu cred ca toate casniciile ar trebui sa se incheie pe perioada determinata. Sa te intrebe la Oficiul Starii civile, ca la HR:
"Si, pe cat timp doriti sa va casatoriti? 3 ani, 5 ani, 7 ani? Sa stiti ca 7 e maximum!"
Dupa expirare, sa fii oficial divortat. Si sa continui doar daca te intelegi cu partenerul ca merita. Tot ca la job. Poate rediscutati conditiile. Poate cresteti pretentiile. Poate de data asta vreti un termen mai mare sau mic.
Oricum, ideea e ca multi oameni stau in relatii toxice pentru ca e prea complicat sa divorteze. Un divort implicit i-ar ajuta. Ar suferi, poate, avocatii. Dar poate c-ar creste industria nuntilor. Si-ar fi posibila intrebarea la care doar Prigoana putea sa raspunda: "Si, de cate ori v-ati casatorit pana acum?" a scris Lucian Mândruţă. Şi chiar dacă a spus-o în glumă, propunerea sa porneşte de la o realitate care numai glumă nu este…
Noi am veni, încă, cu o adăugire: căsnicia să se pună şi vechime la pensie, că, la fel ca job-ul, îţi mănâncă cel puţin un sfert din viaţă…