Modul în care arată o localitate pe timp de iarnă, spune multe despre priceperea unei administraţii. Iluminatul ornamental nu este o chestiune la îndemâna oricui. Trebuie să ai bun gust în alegerea ornamentelor, apoi să ai grijă la balansul dintre prea puţin sau prea mult şi la faptul că totul trebuie să aibă un aspect unitar. Şi, mai cu seamă, trebuie să te mai uiţi şi la bani. În Londra, spre exemplu, nu s-au mai schimbat ornamentele de aproximativ şapte ani. Numai la noi se schimbă, în unele locuri, şi de la un an la altul, şi tot urât arată.
Despre puţine localităţi din România poţi spune că au specialişti cu ochi format pentru treaba asta. Majoritatea fie se lasă pe mâna primarului, care are impresia că le ştie pe toate, fie pe mâna unei secretare care crede că dacă şi-a făcut bradul acasă, poate să agăţe şi nişte ghirlande prin oraş.
La Piteşti, ca de obicei: mediocru
Piteştiul nu arată nici mai bine, nici mai rău ca în anii precedenţi. Deşi, dacă mă uit mai bine, cred că au fost ani în care a arătat mai bine. Acum îmi pare că o coniţă Leana de la ADP s-a trezit cu ornamente de toate formele şi culorile în braţe şi a zis să le pună pe toate. Ca să fie bogăţie! Să fie şi cu atârnătoare, şi cu spirale, şi cu ţurţurei, şi cu plase de lumini prin copaci, şi cu globuri… Singur, ,,tunelul timpului” care traversează strada mare crează un efect feeric. Avem o presimţire că luni, 5 decembrie, când se va aprinde iluminatul ornamental, Mioveniul va da din nou clasă Piteştiului.
La Curtea de Argeş, ca la ţară
La Curtea de Argeş înţeleg că lucrurile stau ceva mai rău. ,,
,,Pe Bulevardul Basarabilor, nimic deosebit față de anii trecuți, doar câteva instalații puse în diagonală printre tei. În fața primăriei, un Moș Crăciun luminos care noaptea nu are nici o formă și câteva plase luminoase. În intersecția de la Biserica Domnească, de asemenea, doar câteva instalații aruncate pe copaci. Instituțiile publice stau și ele prost la iluminat în această iarnă. Privilegiat pare a fi fost doar Muzeul Municipal care a primit de la primărie câteva perdele luminoase.” scrie un locuitor din Cetatea Basarabilor.
În comune, primăria-i fruncea!
În comunele din Argeş, sediile primăriilor au privilegiul de a fi illuminate de sărbători şi doi-trei copaci din împrejurimi. Edificatoare în acest sens sunt primăriile din Bascov şi Budeasa.
La vecina Olguţa e pe bogăţie
Lia Olguţa Vasilescu şi-a dorit multă bogăţie, multă abundenţă & opulenţă de sărbătorile astea. Din acest punct de vedere, Craiova seamănă izbitor cu Piteştiul: sorcovă-veselă!
Cel mai scump brad este în patria lui Brâncuşi
Autorităţile locale din patria lui Brâncuşi nu sunt un exemplu de… cuminţenie a pământului când e vorba de bani cheltuiţi cu împodobitul oraşului de sărbători. Astfel, la Târgu Jiu s-a achiziţionat cel mai scump brad de Crăciun din România, pentru care s-a plătit 100.000 de euro. Cât două apartamente cu două-trei camere! Bradul are o înălţime de 22 de metri, un diametru de 9 metri, este confecţionat din structură metalică şi împodobit cu 81.000 de leduri. Are, de asemenea, și un sistem de sonorizare. În preț sunt incluse și un complex de arcade care vor fi amplasate în patru intersecții din centrul orașului. Totodată, reprezentanții Primăriei își pun speranța că vor folosi acest brad în următorii 12 ani. Pentru că suma este colosală, inspectorii Curţii de Conturi au decis verificarea achiziţiei.
La Sibiu, târgul de Crăciun este piesa de rezistenţă
La Sibiu, oraş-reper în materie de bun-gust, bradul de Crăciun a costat în jur de 6.000 de euro. Punctul forte, însă, îl reprezintă târgul de Crăciun, care atrage anual sute de mii de vizitatori. Şi Mioveniul va organiza anul acesta primul târg de Crăciun, care se vrea a fi unul care să se ridice la înălţimea Sibiului. Vom vedea şi vom comenta la momentul oportun.
Timişoara: în centru este lumină, la periferie… Dumnezeul cu mila!
70.000 de euro. Atât au folosit autoritatile locale pentru iluminatul de sărbători din Timişoara. Numai că, în timp ce în centrul oraşului au fost puse o grămadă de podoabe, alte străzi au fost uitate şi au rămas în beznă.
2 milioane de euro pentru o iarnă, la Cluj
La Cluj, primăria a cheltuit cu iluminatul de sărbători 2 milioane de euro! Ba a făcut şi concurs de proiecte, nelăsând această treabă importantă în seama bugetarilor din primărie.
În Baia Mare cred că s-au cumpărat luminiţe cât au cumpărat jumătate dintre primăriile României la un loc!
În Satu Mare identificăm o urmă timidă de bun gust şi de viziune arhitecturală…
De sărbători, Bucureşti e mai degrabă un… Bâlciureşti. La cum arată în casă la Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, nici că se putea altfel…