Klaus Iohannis a ieșit a doua zi după Crăciun să anunțe că, după ce a examinat cu mare atenție propunerea PSD, între porția de sarmale și eclerele făcute de doamna Carmen cu mânuțele ei, a decis să nu o accepte pe Sevil Shhaideh premier. Care au fost argumentele sale? Ei, hai, că vă întreceți cu pretențiile! Nu o acceptă și gata, mai multe nu a spus, căci președintele nostru este mult prea scump la vrbă.
,,Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere.” a anunțat președintele Klaus Iohannis, strângând un zâmbet de satisfacție între dinți, pentru mica sa victorie personală.
Refuzul lui Iohannis de a o numi în funcția de premier pe Sevil Shhaideh a aruncat imediat în aer cursul valutar. Euro a crescut la 4,5363 lei, iar dolarul la 4,3397.
La câteva ore după aunțul făcut de Iohannis, Liviu Dragnea a ieșit într-o conferință de presă.
,,Am analizat cu colegii mei și am încercat să vedem care ar putea fi resorturile constituționale sau cinstite care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. Nu am găsit niciun motiv, de niciun fel. Părerea noastră este că acest om vrea să declanșeze o criză politică în România. Joi a invitat-o pe doamna Sevil să discute despre viziunea dumneaei, i-a dat câteva teme. După alegeri, am sperat că și domnul Iohannis și instituțiile cu care se consultă au înțeles că românii nu mai vor jocuri politice și oculte pe spinarea lor. Se pare că m-am înșelat. Înțeleg că domnul Iohannis nu vrea să respecte votul din 11 decembrie. Sunt aproape sigur că și dumneralui și ceilalți acoliți sunt speriați de două lucruri: de posiblitatea certă ca programul de guvernare să fie pus în practică și românii să trăiască mai bine, și în al doilea rând, c-a înțeles că nu mai vrem un sistem ocult și toxic pentru România. Mâine va trebui să luăm o decizie. Nu va fi una ușoară. Nu vreau să mă ascund după degete, mulți oameni se simt jigniți și cer suspendarea președintelui.” a declarat Dragnea.
Acesta a mai adăugat că e posibil ca Iohannis să-și dorească suspendarea, în speranța că va putea să se reinventeze, dată fiind scăderea serioasă în încredere și popularitate.
Constituția nu prevede ce se întâmplă în astfel de situații, la fel cum nu scrie că președintele trebuie să desemneze premierul propus de partide. Așadar, putem avea două scenarii principale:
În cazul în care PSD nu face o nouă propunere, Klaus Iohannis poate desemna candidatul pe care îl dorește, inclusiv pe Dacian Cioloș. Parlamentul poate respinge o singură dată propunerea președintelui. La a doua respingere, președintele poate decide dizolvarea Parlamentului și vor avea loc noi alegeri.
O a doua posibilitate este ca PSD să încerce suspendarea, deși la acest moment gestul nu pare să aibă o bază Constituțională. Constituția spune că suspendarea poate fi declanșată în urma “săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei” (de către președinte). Numai că, din Constituție nu reiese că președintele are obligația de a desemna prim-ministrul propus de partide — are doar obligația de a se consulta cu partidul/partidele din Parlament.
Până acum Curtea Constituțională nu s-a pronunțat pe o situație în care președintele nu se înțelege cu partidele din Parlament asupra premierului. Au existat decizii (în 2007 și 2008) când Curtea a decis că președintele poate respinge o singură dată un ministru și trebuie să justifice respingerea, dar situația nu se aplică când este vorba de prim-ministru.
,,Exclud posibilitatea de a ne arunca cu capul în gard, dacă vom acționa hormonal." a mai explicat Dragnea.
,,Dacă Constituția o obligă pe regină, în Anglia, să respecta Constituția, nu văd de ce același lucru nu s-ar aplica și în România." a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.