Cu popularitatea sub nivelul mării, preşedintele Klaus Iohannis a găsit ocazia perfectă de a ieşi la liman, căţărându-se pe colacul amnistiei şi graţierii oferit, în mod lipsit de orice viziune politică, de Liviu Dragnea şi partidul său. Astfel, preşedintele s-a alăturat celor aproximativ 15.000 de protestatari din Capitală, care, duminică seara, au ieşit să strige împotriva ordonanţei privind graţierea şi modificarea Codulul Penal. Astfel, din proprietarul celor şase case (rămase, între timp, cinci, dintr-un mare… ghinion), Iohannis s-a dat de trei ori peste cap şi s-a transformat în tânăr frumos şi liber. Protestatarii şi-au dat întâlnire în Piaţa Universităţii, de unde au pornit în marş spre Guvern, cu preşedintele în frunte.
Prezenţa lui Iohannis este apreciată şi criticată în egală măsură. În timp ce unii spun că este foarte bine că preşedintele luptă să împiedice derapajele antidemocratice ale PSD, alţii spun că acesta ar trebui demis, pentru că instigă la violenţă şi nu ar reprezenta un factor de echilibru în stat.
Proteste sunt şi în celelalte oraşe ale ţării. La Piteşti, în mod excepţional pentru apetenţa argeşenilor pentru proteste, aproximativ 150 de persoane s-au adunat în Piaţa Vasile Milea. Oamenii strigã ,,Vã rugãm sã ne scuzați, nu producem cât furați!”, “Vrem sistem de Sãnãtate, nu hoţi în libertate”, “Ȋn democrație, hoții stau la pușcărie!”, “Vrem justiție, nu corupție!”, “Fără Educație, moare orice natie!, “DNA sã vinã sã va ia!” sau ,,Jos Ciorbea!”. Alãturi de protestatari sunt şi trei consilieri locali: Dãnuţ Dinu (independent), Mihai Alexandrescu (PMP) şi un consilier liberal de la Moşoaia.
,,Dragi români , protestele care urmează nu sunt despre partide, ci despre principii! Sunt despre respectul pe care îl merită fiecare om din țara asta! A protesta, atunci când drepturile sunt încălcate, e la fel de important și de democratic cu a ieși la vot! E dreptul nostru sa cerem RESPECT! Dacă ei nu ne acordă RESPECT, e datoria noastră să ieșim în stradă pentru a ni-l cere , pentru a ni-l câștiga! A-ti cere dreptul sa fii respectat de cei trimisi de popor, acolo unde se scrie istoria, poate fi o lecție de patriotism!
Împreună suntem puternici! Împreună suntem cea mai importantă voce care trebuie să se facă auzită, acolo unde alții ne ignoră! Împreună ne putem recâștiga demnitatea și puterea de a merge mai departe, într-o țară în care să nu ne mai "minunam" atunci când întâlnim normalitatea!" a declarat consilierul judeţean al PNL Argeş, Olimpia Doru.
La Arad sunt aproximativ 200 de persoane, iar câteva sute s-au adunat la Baia Mare. În Piața Unirii din Iași protestează circa 400 de persoane. Circa 200-250 de persoane participă la protestul de la Ploiești. Și la Sibiu au ieșit în stradă aproximativ 500 de persoane. De asemenea, românii din afara graniţelor s-au mobilizat în semn de protest faţă de cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă. Aproape o sută de persoane s-au adunat în piaţa Trocadero din Paris pentru a contesta propunerile cabinetului Grindeanu. Manifestaţia se desfăşoară paşnic şi nu este singura organizată azi, în Europa. S-au anunţat proteste şi în Marea Britanie, Danemarca şi Norvegia. Un protest are loc și la Milano, unde s-au adunat câteva zeci de persoane.
În Bucureşti, Lucian Mândruţă a identificat câţiva… pesedişti sub acoperire, strânşi în jurul reporterilor RTV, pregătiţi să discrediteze mitingul şi bunele intenţii din spatele acestuia.
Şi tot la RTV se acreditează ideea potrivit căreia vreo 500.000 de pesedişti vor fi scoşi în stradă, pentru o contramanifestaţie. Una peste alta, este trist că se încearcă din nou dezbinarea românilor. Faptul că oamenii protestează este de încurajat şi lăudat (mai ales că opoziţia este la pământ!), înseamnă că în sfârşit avem un început de democraţie participativă. E adevărat, pe de altă parte, că românii ies în stradă după o selecţie, de multe ori, de neînţeles. Spre exemplu, în scandalul Hexi Pharma, nimeni nu s-a revoltat, cu toate că gravitatea a ceea ce s-a întâmplat atâţia ani în sănătate, cu complicitatea sistemului, era infinit mai mare decât intenţia unor penali, a unor infractori sau borfaşi politici de a-şi scăpa pielea.
Misterioasă este şi intenţia lui Dragnea de a introduce, şi din primele zile ale mandatului, o astfel de ordonanţă controversată. Oare faptul că PSD a câştigat detaşat alegerile a declanşat acea aroganţă moştenită de pe vremea lui Năstase? O a doua greşeală care posibil îl va costa pe liderul PSD este şi aceea că se substituie partidului şi ia decizii necugetate în numele lui, considerându-se stăpân de viaţă şi de moarte peste social-democraţi, de parcă ar fi venit cu toţi votanţii de la el din Teleorman.