În perioada 17-26 februarie, la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1.650 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, formă de specializare în meseria de salvator montan.
Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor + câine) va trebui să progreseze în așa fel încât la examenul final, va dovedi capabilitatea accesului oriunde în zona montană, va executa misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, după care va arăta că se poate retrage în siguranță. Probele de acces vor conține schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 20-22 ianuarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.
Astfel, participa pentru brevetare, echipaje din Alba, Bacău și Gorj. Vor fi prezente pentru pregătirea pentru stagiul de anul viitor, echipaje din Suceava, Caraș Severin, Bihor și Hunedoara. În ultimele trei zile ale școlii, se va susține și examenul de reconfirmare a brevetelor obținute în anii trecuți, de către toate unitățile canine de avalanșă din România. Pentru reconfirmarea brevetelor se vor prezenta unitățile canine din Argeș, Mureș, Caraș Severin, Sibiu și Suceava.
Reamintim faptul că, în data de 8 februarie a.c. a fost semnat un protocol de colaborare între Departamentul pentru Situații de Urgență și Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, care vizează cooperarea în domeniul unităților canine de avalanșă și căutare rătăciți și dispăruți. Responsabil pentru derularea protocolului, este directorul Salvamont Argeș.
Protocolul vizează chiar și sprijinerea materială a unităților canine prin furnizarea de echipament specific și autoutilitare speciale 4×4, în momentul în care acestea vor putea fi procurate. Acest protocol este, în mod indirect, o recunoaștere a activității Salvamont Argeș, care este cel care a înființat sistemul canin în Salvamontul din România, în urma transferului de cunoștințe realizat în cadrul cooperarii Consiliului Județean Argeș cu Departamentul Savoia din Franța.