,,Gospodăria” isterizează România. Servit înainte de masa de Paşte, subiectul noului sistem de impozitare de inspiraţie americană cade mai greu la stomacul românilor decât drobul de miel. Începând de la anul, va fi introdusă noţiunea de „gospodărie”, văzută ca o mască pentru un impozit progresiv. Pentru acest sistem, statul trebuie să pună la punct o armată de consultanţi fiscali care să îi ajute pe români să îşi completeze declaraţiile fiscale. Proiectul este în lucru la Ministerul de Finanţe şi urmează să aducă modificări la Codul Fiscal.
Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2018, cota de impozitare va fi de 10% şi se va aplica la toate veniturile globalizate, la venituri indiferent de sursa lor de provenienţă. Cei care câştigă mai puţin de 2.000 de lei pe lună nu vor plăti impozit pe venit. Vor fi acordate şi deduceri fiscale şi va fi introdusă noţiunea de gospodărie recunoscută fiscal.
Impozitul pe venitul global pe gospodărie
este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării. Declaraţia va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria.
O gospodărie poate fi reprezentată de:
a) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor,
b) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii,
c) o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun,
d) un singur adult care trăieşte din venituri proprii,
e) doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun,
f) o mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire şi împart acelaşi patrimoniu), etc.
Deduceri fiscale
În funcţie de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Se vor scădea diverse cheltuieli deductibile, pentru creşterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinţei etc.
Alocări acordate familiilor cu copii
Aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs, după cum urmează:
-1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună
– 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună .
Alte cheltuieli deductibile:
– Abonamentele medicale din sistemul privat
– Taxele de şcolarizare pentru copii (este încurajat sistemul privat de educaţie – grădiniţe, şcoli, licee, universităţi)
– Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie locuinţe (încurajarea şi mai ales fiscalizarea pieţei construcţiilor)
– Asigurările de bunuri sau de viaţă
– Cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea
– În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României. De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia în cursul unui an de deduceri şi reduceri în valoare de circa 60.000 lei.
Venituri scutite total de impozit
În veniturile unei gospodării, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coşul comun şi alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacţii de vânzare-cumpărare etc. Nu intră în coşul comun următoarele tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit:
– Veniturile din agricultura de subzistenţă care în legislaţia actuală sunt scutite de impozit (ex. terenurile agricole până la 2 ha etc.)
– Salariile medicilor, IT-iştilor şi cercetărilor
– Veniturile din dividende sau cele obţinute de pe piaţa de capital
Pentru a beneficia de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanţe, dovezi privind tranzacţii bancare, facturi etc.).
Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declaraţiei fiscale depusă în luna mai a anului următor. Contribuabilii vor putea opta şi pentru plata anticipată (de exemplu în fiecare lună, cum este în prezent). Însă plata anuală a IVG permite ca din suma datorată să se scadă treptat deducerile pentru cheltuielile realizate de gospodărie în cursul anului. În multe cazuri, suma deducerilor va fi mai mare decât valoarea impozitelor, caz în care gospodărie nu va mai plăti nicio sumă către stat. Mai mult, familiile cu copiii aflate în această situaţie vor primi în plus de la stat alocarea prevăzută în funcţie de numărul de copii.
Consultanţii fiscali şi rolul lor
Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării. Principalele sale atribuţii vor fi:
– Completarea declaraţiei anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei.
– Depunerea declaraţiei anual de venit global.
– Efectuarea plăţilor tuturor obligaţiilor fiscale ale membrilor familiei către administraţiile şi instituţiile publice centrale sau locale. Vor înlocui definitiv ghişeele pentru persoanele fizice.
– Va face recomandări privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiţii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc.) Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodării în urban şi circa 250-300 în mediul rural.
Plata lor va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie. Consultaţii vor avea trei surse de venit (care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună):
– Un venit per capita, corespunzător numărului de persoane din gospodăriile pe care le gestionează;
– Un venit din comisioanele încasate pentru plăţile făcute în numele gospodăriilor către instituţiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins între 2% şi 5% din valoarea plăţii şi va cădea în sarcina instituţiei publice către care se face plata.
– Un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverşi operatori privaţi (ex. furnizorii de utilităţi) care vor dori să îşi colecteze veniturile prin intermediul consultanţilor fiscali. Aceste comisioane vor fi în sarcina operatorului privat.
O familie are libertatea de a opta între mai mulţi consultanţi fiscali, însă doar din lista din localităţii de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanţi din altă localitate.
Consultantul va lucra după acelaşi model ca şi medicul de familie. Va avea un cabinet propriu şi un program zilnic fix, în cadrul căruia va acorda consultaţii pentru gospodăriile pe care le are în gestiune. În cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plăţi, poate completa declaraţiile fiscale etc.
Ce beneficii obţin statul şi economia, în viziunea PSD
-Se va reduce semnificativ economia neagră şi evaziunea, în special la TVA şi la accize: oamenii vor fi interesaţi să solicite bonul fiscal pentru a obţine deduceri de la stat. –
-Vor creşte colectările la bugetul de stat. Se estimează un surplus de 2% din PIB, respectiv 16 miliarde lei.
-Sectoare private importante vor fi stimulate (sectorul privat de sănătate, sectorul privat de educaţie, construcţiile, asigurările etc.).
– Se elimină ghişeele.
-Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat – un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educaţie, sănătate, asigurări de viaţă sau de bunuri, construcţii etc.
-Vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat.
-Gospodăriile vor fi interesate să lucreze cu cei care eliberează facturi sau bonuri fiscale.
-Vor creşte veniturile la bugetul de stat. Statul va obţine venituri consistente din eliminarea economiei negre.
Ce spun alţii despre gospodăria PSD
Sebastian Bodu, fost şef al ANAF, susţine că atunci când „gospodarii” vor trebui să completeze declaratii de impunere, să stea să deducă diverse cheltuieli, să stea apoi cu orele la cozi în faţa ghişeelor pentru a depune declaraţiile şi, mai ales, să suporte refacerea bazei de impozitare pe motiv că nu sunt deductibile anumite cheltuieli, lucrurile vor exploda.
Până la sfârşitul anului vom vedea un exod al românilor înstăriţi către alte state mai „sănătoase la cap”, de unde eventual îşi vor conduce afacerile, a declarat, pentru Adevărul, avocatul Gabriel Biriş. De asemenea, potrivit acestuia, va ploua cu sesizări penale pentru sume derizorii, deoarece inspectorii fiscali vor putea să facă plângere penală, dacă descoperă bani care nu apar în declaraţii.