Parcă îi şi văd pe procurorii DNA strânşi în jurul fântânii din centrul Piteştiului şi trăgându-şi palme peste frunte: ,,1,4 milioane de euro, frate, şi funcţionează doar în week-end!” Palme peste faţă şi-au dat şi piteştenii în 2008, când le-a fost făcut costisitorul dar. S-au bucurat exact ca o soţie căreia soţul i-a cumpărat un parfum scump din salariul proaspăt încasat, deşi îşi făcuse planuri ca din ei să plătească întreţinerea restantă şi restul facturilor.
La aproape zece ani de la inaugurarea minunii, procurorii vor să desluşească de ce a fost nevoie de suplimentarea consistentă a costurilor pentru etapa a treia de modernizare a centrului Piteştiului, etapă care a inclus şi monumentul architectural cu pricina. În fapt, dacă ar fi să luăm la bani mărunţi hotărârile de Consiliu Local, mai ales cele din epoca Pendiuc, cred că DNA ar face o bibliotecă numai din cele care propun şi avizează suplimentarea unor contracte din cauze care mai de care mai dubioase şi semnalate, de presă, de-a lungul timpului.
Revenind la dosarul instrumentat de DNA, procurorii DNA au început în 2016 urmărirea penală in rem privind costurile uriaşe pentru fântâna cântătoare şi pentru pavelele din centru. În noiembrie 2007, Consiliul Local Piteşti aproba suplimentarea cu 600.000 lei (fără TVA) a lucrărilor la fântână din cauza unei erori dubioase. Proiectanţii lucrării – Arxtudio Bucureşti – au omis… fără intenţie să prevadă „patul“ de material pe care urma să fie fixate pavelele. E ca şi cum un arhitect ar fi uitat să prevadă în proiect fundaţia unei clădiri… Şi cu toate acestea, Consiliului Local Piteşti a aprobat, în 12 februarie 2008, suplimentarea costurilor etapei a III-a a modernizării Piteştiului cu 3,79 milioane lei (tot fără TVA) pentru realizarea fântânii cântătoare!
Actualul primar al Piteştiului, pe atunci viceprimar, nici nu mai ştie ce şi cât a costat. Declară, pentru Adevărul, că ar fi fost sub un million de euro şi că în afară de presă nici că a auzit vreo opinie critică la adresa acesteia.
Primarul Cornel Ionică este contrazis, însă, chiar de către subordonaţii săi. Într-un răspuns scris trimis cotidianului „Adevărul“ şi semnat de către secretarul Cătălin Călugăru şi şefa Serviciului Administraţie Publică Locală-Bianca Niţu, se precizează atât costul cumulat, cât şi cel defalcat al fântânii cântătoare. Astfel, costul total al acesteia a fost de nu mai puţin de 5,2 milioane lei, cel mai mult costând echipamentele fântânii: nu mai puţin de 4,2 milioane lei. Convertit în euro, la nivelul anului 2008, construcţia a costat 1,4 milioane euro.
Până şi la Craiova, vestită pentru megalomania ei, o fântână similar a costat de trei ori mai puţin – 1,5 milioane de lei, iar la Timişoara, minune mare, o fântână arteziană cu jocuri de apă şi lumini a costat aproape 100.000 de euro. Un mizilic, Pendiuc al nostrum nici nu se încurca cu măruinţişuri din ăstea!