Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și cu sprijinul BCR, a organizat astăzi, 30 iunie, conferința “Finanțări pentru IMM-uri și întreprinderi sociale prin programele operaționale”.
Conferința, care a adunat peste 150 de participanți, a avut ca scop prezentarea instrumentelor financiare alocate IMM-urilor și întreprinderilor sociale prin programele operaționale, identificând mecanismele de valorificare a acestora.
Evenimentul s-a axat asupra următoarelor tematici:
– Prezentării instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor
– Prezentării instrumentului FEIS
– Identificare de bune practici în valorificarea opotunităților de finanțare europene
– Propuneri și recomandări de creștere a gradului de absorbție a fondurilor europene
– Prezentarea Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIMM)
Conferința s-a bucurat de prezența următarelor oficialități:
Florin JIANU, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România
Rovana PLUMB, Ministru, Ministerul Fondurilor Europene
Ilan LAUFER, Ministru, Ministerul pentu Mediul de Afaceri, Comerț și
Antreprenoriat
Victor NEGRESCU, Ministru delegat pentru Afaceri Europene
Eugen Orlando TEODOROVICI, Senator
Prof. Univ. Dr. Ovidiu NICOLESCU, Președinte de onoare, CNIPMMR
Mihaela TOADER, Director general, MDRAPFE
Stefan BUCIUC, Social banking, BCR
Oleg MORARU, CEO, Good.Bee Credit
În urma conferinței, s-au evidențiat problemele cu care se confruntă IMM-urile în accesarea fondurilor europene, identificându-se o serie de soluții și alternative, s-au prezentat cele mai eficiente instrumente financiare alocate României prin intermediul programelor operaționale și s-au concretizat demersurile viitoare pe care reprezentanții mediului guvernamental le vor realiza în utilizarea eficientă a instrumentelor financiare de către IMM-uri, realizându-se o serie de propuneri și recomandări de creștere a gradului de absorbție a fondurilor europene și operaționalizare a instrumentelor financiare din fonduri europene.
În cadrul evenimentului, Florin Jianu, a menționat
“Conferința de astăzi își propune prezentarea instrumentelor financiare disponibile prin programele operaționale 2014-2020, în sumă totală de 580,45 milioane de euro, ce vor atrage multiplicat finanțări de 1,5 miliarde de euro. Sunt instrumente diverse de finanțare pornind de la credite garantate, credite de partajare a riscului, equity sau microfinanțare. Acestea se adresează tuturor tipurilor de companii, de la IMM-uri la firme medii sau mari, din diverse domenii, din mediul rural sau urban. Reprezentanții mediului de afaceri cer operaționalizarea de urgență a acestor fonduri”.
Mesajul doamnei Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene
"Vă transmit câteva mesaje cu privire la modul în care vrem să guvernăm în continuare, inclusiv cu privire la instrumentele financiare de care are nevoie mediul de afaceri. Vrem o deschidere și o transparență totală, dar vrem și o simplificare a procedurilor. Până în momentul de față, avem plătite facturi de 800 milioane de euro. Misiunea de Audit și de creditare în baza regulamentelor europene este respectată de tot ceea ce înseamnă componenta de Fonduri Europene din Ministerul Dezvoltării, m-am opus cu fermitate la autoritățile de auditare care cer cât mai multe autorizări suplimentare față de ceea ce cer autoritățile europene. Vrem ca fondurile europene să fie cât mai aproape de mediul de afaceri. Vrem să debirocratizăm, pentru că este inadmisibil ca, în calitate de beneficiar, să completezi nu-știu-câte criterii și cerințe. (…) Nu vom mai solicita toate avizele și autorizațiile la depunerea aplicațiilor, ci la momentul contractării efective.”
Ilan Laufer, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
" Este prima conferință la care particip în calitate de ministru. Vă garantez că veți avea o relație cu ministerul cum nu a mai fost până în acest moment, bazată pe colaborare și deschidere totală. Guvernul din care fac parte este guvernul asupra căruia planează cea mai mare presiune din ultimii 20 de ani să livreze promisiunile asumate. Vă aduc câteva vești din programul de guvernare: vom extinde cota TVA de 5% pentru programul Prima Casă, este la nivel de proiecție, ne dorim să fie această cotă de 5% pentru apartamente de până în 120 mp, dar să se aplice tuturor celor care doresc să achiziționeze o astfel de proprietate, nu doar la prima achiziție. Propunere de reducere a impozitului pe venit, care va scădea în 2018 la 10%. De la 1 septembrie va intra în vigoare un cont destinat plății de TVA. Dorim să reducem evaziunea pe TVA, pierdem anual între 16-20 miliarde de lei. De la 1 septembrie vom crea contul SPLIT-VAT, cont separat de TVA prin care se va lucra cu TVA, din acest cont nu se pot retrage banii, va fi destinat doar pentru încasarea si virarea TVA.”
Partenerul principal al evenimentului a fost BCR care, în cadrul evenimentului a precizat
" BCR și-a propus să aibă rolul de integrator și finanțator al economiei sociale și intenția noastră este de a pune la masă actorii sociali relevanți, autorități publice, antreprenori și companii, în asa fel încât să creăm un ecosistem sustenabil pentru prosperitatea românilor. Prin programul nostru de social banking vrem să aducem și în România ce a reușit Erste Group Bank până în prezent pe acest segment și să adaptăm oferta noastră de soluții practice de produse financiare în beneficiul actorilor economiei sociale prin incluziunea financiară a persoanelor cu venituri reduse, a primilor antreprenori și a organizațiilor cu impact social.”