Parcă îi şi văd pe judecătorii din Argeş, înainte de a da un verdict în dosarele pe care le au de cumpănit, citind mai întâi presa, dând disperaţi search pe Google sau comutând cu telecomanda pe programele de ştiri pentru a vedea ce spun jurnaliştii. Funcţie de curentul mediatic creat, urmează să dea şi ei sentinţa pentru că, nu-i aşa, dacă presa nu ştie, atunci cine? Şi dacă presa nu are dreptate, cine mai are? Unii dintre ei, am aflat pe surse, intră chiar şi pe conturile de Facebook ale părţilor din dosar şi dau Like şi Share celor cu care rezonează.
Nu e de mirare de ce preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, a cerut ca procesul pe care îl are cu directorul suspendat de la Evidenţa Populaţiei, Viorel Badea, să fie strămutat din judeţul ăsta în care judecătorii sunt la cheremul presei. Sunt influenţabili, nu pot raţiona cu propriile capete şi orice adiere din presă le destabilizează chiar şi propriile convingeri.
Serios vorbind, deşi cele mai sus scrise nu sunt deloc neserioase, ci se petrec în capul preşedintelui CJ Argeş, cererea de strămutare a lui Dan Manu este de-a dreptul halucinantă. Omul este convins că judecătorii argeşeni nu pot da un verdict obiectiv în procesul în care este implicat doar pentru că partea adversă şi-a spus nemulţumirile în mass-media argeşeană şi afirmă, negru pe alb, că judecătorii nu pot fi nici ,,independenţi”, nici ,,imparţiali”. Redăm, pentru a împărtăşi acest nepreţuit sentiment al perplexităţii şi cu dumneavoastră, câteva fragmente din cererea de strămutare. Precizăm că întregul context al procesului îl puteţi citi, cu lux de amănunte, în numărul de săptămâna aceasta al ziarului Gherila.
,,CONSIDERĂM CĂ INSTANŢELE DE JUDECATĂ DIN JUDEŢUL ARGEŞ NU POT FI INDEPENDENTE ŞI IMPARŢIALE”
,,Întemeiem prezenta cerere de strămutare, pe motivul de BĂNUIALĂ LEGITIMĂ, fiind de netăgăduit că EXCESIVA MEDIATIZARE a situaţiei litigioase create între cele două instituţii ar putea duce la INFLUENŢAREA JUDECĂTORILOR, în soluţionarea JUSTĂ şi OBIECTIVĂ a dosarului. Ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme, prin INTERVIURILE date în mass-media, de către reprezentantul legal al DGEP Argeş, de DEFĂIMARE a Consiliului Judeţean Argeş, orchestrată pe mai multe VOCI mediatice, pentru a da senzaţia de PLURALISM al VOCILOR şi a crea efect de realitate, a fost de o VIRULENŢĂ IEŞITĂ DIN COMUN.
Facem aceste afirmaţii, deoarece în luna martie 2017, dl Badea Viorel Marian, în calitatea sa de reprezentant legal al DGEP Argeş, a acordat mai multe INTERVIURI în presa locală, prin care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de situaţia salariaţilor DGEP, în ceea ce priveşte alocarea sumelor din bugetul instituţiei la capitolul cheltuieli de personal, insinuând că aceştia ar fi victimele unui tratament discriminatoriu din partea Consiliului Judeţean Argeş, punând într-o LUMINĂ NEFAVORABILĂ instituţia noastră. (…)
MESAJELE ŢINEAU CAM ÎN ACEEAŞI ZONĂ, a presupusei lipse de transparenţă a bugetului, ASEMENEA COMENTARII AU PRODUS O DETERIORARE A PRESTIGIULUI/IMAGINII şi creează o PRESIUNE PSIHICĂ în aceeaşi măsură, ca şi TEXTUL INTERVIURILOR acordate de acesta.
Având în vedere că domnul Badea Viorel Marian este directorul executiv al DGEP Argeş, calitate precizată şi în cererea de chemare în judecată sosită de la Tribunalul Argeş, FAPT CE AR PUTEA INFLUENŢA HOTĂRÂREA INSTANŢEI, VĂ ROG SĂ DISPUNEŢI STRĂMUTAREA JUDECĂŢII la o altă instanţă egală în grad.
Mai mult decât atât, divergenţele dintre instituţia noastră şi DGEP sunt de notorietate, constituind de multe ori subiect de presă scrisă.
Pe lângă aspectele prezentate anterior, AVEM CONVINGEREA CĂ NEPĂRTINIREA JUDECĂTORILOR AR PUTEA FI ŞTIRBITĂ DATORITĂ ACESTEI SITUAŢII DE FAPT, DETERMINÂND ASTFEL CONSECINŢE NEFASTE, ÎMPIEDICÂND PRACTIC REALIZAREA ACTULUI DE JUSTIŢIE PE CRITERII OBIECTIVE ŞI ECHITABILE, ÎN DETRIMENTUL INTERESULUI PUBLIC JUDEŢEAN ŞI A PRINCIPIILOR CONSTITUŢIONALE.
Vă rugăm să aveţi în vedere şi faptul că prin ADMITEREA cererii noastre de strămutare, AVEŢI POSIBILITATEA DE A DA EFICIENŢĂ dispoziţiilor art 6, alin 1, din CONVENŢIA EUROPEANĂ PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR ŞI LIBERTĂRŢILOR FUNDAMENTALE, precum şi art 21 din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI, revizuită, potrivit cărora AVEM DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL, prin judecarea acestuia de către INSTANŢE INDEPENDENTE ŞI IMPARŢIALE.
Or, dată fiind importanţa deosebită a obiectului, precum şi a părţilor din litigiu, CONSIDERĂM CĂ INSTANŢELE DE JUDECATĂ DIN JUDEŢUL ARGEŞ NU POT FI INDEPENDENTE ŞI IMPARŢIALE.
Pe de altă parte, vă SOLICITĂM ADMITEREA CERERERII DE STRĂMUTARE la acest moment, cu toate că potrivit codului de procedură civilă, strămutarea poate fi cerută în orice fază procesuală, CU SPERANŢA CĂ, ADMIŢÂND CEREREA DE STRĂMUTARE, VOM AVEA GARANŢIA DREPTURILOR CONSTITUŢIONALE LA UN PROCES ECHITABIL ŞI LA APĂRARE (…)”
Aşa, ca pentru influenţarea judecătorilor, facem şi noi o simplă observaţie: într-un alt dosar de omor, acuzat fiind de accidentarea mortală a unui cetăţean, Dan Manu nu a făcut cerere de strămutare a dosarului. Dar poate şi pentru faptul că asta se întâmpla în vremuri în care judecătorii erau influenţaţi mai mult de PSD decât de presă…