De cele mai multe ori, un stat normal la cap se împrumută pentru a investi în dezvoltarea economiei, fie că vorbim de infrastructură sau industrie, pentru că, de acolo, banul se întoarce. Numai statul nostru, prin reprezentanţii lui de soi, se împrumută ca să susţină majorările salariale, zonă de unde banul se întoarce ceva mai greuţ, reflectat în special în consum, dar crează rapid găuri care, o dată mărite, cu greu mai pot fi ţinute sub control.
Aşa se face că, pe fondul unor măriri salariale nedublate şi de alte măsuri generatoare de bani, din contră, datoria publică s-a majorat cu 15 miliarde în primele cinci luni ale anului. Potrivit analiştilor economici, banii nu au ajuns în infrastructură, ci în pensii și salarii, iar în ritmul acesta nivelul de 40% din PIB ar putea fi depășit până în decembrie.
Capital.ro scrie că raportul execuţiei bugetare pe prima jumătate a anului arată că veniturile curente ale statului au scăzut cu 0,4% din PIB, cea mai mare reducere înregistrându-se la banii colectaţi din taxe şi impozite: cu 0,7% din PIB mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2016. În aceeaşi perioadă, cheltuielile curente au crescut cu 0,6% din PIB. Pentru a menţine deficitul (0,77% din PIB) la un nivel relativ asemănător cu cel de la 30 iunie 2016 (0,51% din PIB), a fost nevoie de creditele suplimentare.