Pentru că trei sferturi din viaţa noastră ne-o consumăm, ne-o povestim, ne-o pozăm, ne-o filmăm, ne-o comentăm, ne-o cosmetizăm pe Facebook, hai să vă întreb: de câte ori aţi văzut postate mesaje din alea cu… ,,Astăzi am împlinit 10 ani de căsnicie, 10 ani minunaţi, în care am învăţat că iubirea învinge totul! La mulţi ani, nouă!”. De multe ori, nu? Iar treaba care mă scoate cel mai tare din minţi e formularea asta cu ,,La mulţi ani, nouă!”.
Bun, dar de câte ori aţi văzut mesaje de dragoste, mulţumire, recunoştinţă faţă de părinţi? De multe ori!
În ,,Extraconjugalul” lui Mihai Radu, unul dintre cei mai mişto jurnalişti pe care-i urmăresc de ani întregi, nu e cu ipocrizii d-astea. Tipul îşi permite luxul de a fi de o francheţe usturătoare, dar fermecătoare, şi cu iubita, şi cu nevasta, şi cu amanta, şi cu… mamă-sa sau taică-său, pe care îi priveşte ca pe nişte adulţi de sine stătători, cu rahaturile pe care le fac, de obicei, adulţii.
Ironic şi autoironic în egală măsură, tipul redă perfect imaginea familiei tradiţionale româneşti, de la căsniciile de rahat şi pline de compromisuri ale părinţilor noştri, la căsniciile noastre de rahat, dar absolut necesare şi, pe alocuri, fericite, dar pentru care e nevoie de muncă, şi de luptă, şi de… extraconjugal? Ştiu şi eu? Un prieten spunea că ieşirile din afara căsniciei i-au salvat căsnicia… Nu ştiu dacă îşi căuta scuze dar, da, i-au salvat-o de multe ori, pentru că e nevoie de nişte supape într-o viaţă de om, ca să reuşeşti să nu-ţi strângi muierea de gât sau să nu-ţi păleşti bărbatul cu tigaia, mai ales dacă o arzi intelectual şi nu practici milenara violenţă domestică, pentru calmarea demonilor interiori.
Prea puţin contează doza de autobiografie din ,,Extraconjugal”, ceea ce importă e faptul că nu ai cum să nu te regăseşti printre personajele lui Mihai Radu, să nu rezonezi cu ele aşa cum rezonezi cu tine însăţi, într-un moment de maximă sinceritate.
Este o carte despre care nu e nevoie să spui prea multe, pentru că trebuie să o citeşti. E o carte de stare. Dar, mai ales, de nestare. Este o carte care, deşi apăsătoare pe alocuri şi plină de observaţii amare pe marginea vieţii, conţine atât de multă lumină încât hasnaua plină de zoaie a existenţei aproape că seacă.
Şi mai e şi o carte ieftină, o găsiţi on-line!