Simona Brătulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a participat astăzi la evocarea personalitatii lui George Oprescu, eveniment organizat de Prefectura Argeş.
,,Trebuie să încep prin a felicita, încă o dată, Prefectura Argeș pentru aceasta inițiativă de promovare a valorilor Argesului si Muscelului si la evocarea personalitatii lui George Oprescu. Și asta și pentru că, în același timp, și Consiliul Județean Argeș, are același obiectiv, respectarea valorilor naționale și argeșene. În acest sens, Consiliul Județean Argeș, a demarat un proiect intitulat “Respect pentru Valorile Naționale”.
România și Argeșul au avut şi au valori, mari personalităţi, care pot şi trebuie să redevină repere de moralitate şi de încredere în procesul reconstruirii identităţii naţionale, al consolidării unei culturi bazate pe norme şi pe valori perene. Tocmai de aceea este necesară cristalizarea unei mişcări naţionale, care să adune ideile şi propunerile menite să sprijine renaşterea culturală a ţării.
Academicieni, profesori universitari, regizori, actori, jurnalişti şi elevi cu rezultate deosebite la olimpiade s-au alătura astfel proiectului Consiliului Județean Argeș.
Repet, Argeșul a avut și are mari valori naționale iar personalitatea pe care noi o evocăm astăzi, profesorul George Oprescu, face parte din rândul acestor mari valori naționale.” a declarat Simona Brătulescu.
George Oprescu s-a născut pe 27 noiembrie 1881 în Câmpulung Muscel. Copilăria supusă privațiunilor și întunecată de moartea timpurie a mamei nu lăsa să se întrevadă o carieră de succes. George Oprescu a primit însă suport afectiv și material de la câțiva oameni generoși. Urmează studiile liceale în capitală, unde e găzduit de familia colegului său Constantin Ionescu-Mihăești. Înconjurat de obiecte de artă, tablouri, cărți, mobilier de preț, dobândește un viu simț artistic, pe care și-l va rafina mai târziu în compania doctorului Ioan Cantacuzino, ilustru om de știință și pasionat colecționar de gravuri.
George Oprescu absolvă în 1905 Facultatea de Litere și Filozofie, devenind profesor de franceză la Giurgiu și Turnu Severin, apoi conferențiar la Universitatea din Cluj. Se specializează în Franța, unde îl cunoaște pe Henri Focillon, cu care va lega o prietenie durabilă.
În deceniile trei și patru George Oprescu activează în cadrul unor organisme ale Ligii Națiunilor: este secretar al Comisiei pentru Cooperare Intelectuală, cu sediul la Paris (1923-1930), apoi secretar al Comisiei de Litere și Arte (Geneva) până în 1939, când se întoarce definitiv în țară.
În 1931 Nicolae Iorga îl solicită la Universitatea București, unde G. Oprescu va ocupa catedra de istoria artei. În perioada 1932-1942 conduce Muzeul Toma Stelian; va dona acestei instituții multe din lucrările de artă achiziționate în străinătate sau în țară.
Din 1949 până la sfârșitul vieții s-a aflat la conducerea Institutului de Istoria Artei.
A încetat din viață în august 1969, cu câteva luni înainte de a împlini 88 de ani.