După o jumătate de an în care a fost consilier al primarului Piteştiului, Dan Hodos a plecat. A plecat cu un gust amar, după ce a încercat o abordare a modului de a face administraţie mai aproape de 2017 şi de societatea civilă. A plecat pentru că nu a avut cu cine… pasa. A plecat cu o constatare de-a dreptul îngrijorătoare: ,,Piteştiul decade!”. Iată ce spune acesta, într-o scrisoare deschisă postată pe profilul personal!
,,Saptamana trecuta a fost ultima petrecuta in Primaria Municipiului Pitesti. Am decis sa plec, dupa 6 luni, incepand cu luna Septembrie. In toate aceste 6 luni am incercat sa reprezint cat mai bine institutia si orasul. Pitestiul este loculul in care m-am nascut, am crescut, unde m-am intors si la care tin. Am luptat si am sa mai lupt pentru el, cei care ma cunosc stiu asta…
Sunt multe sentimente care ma incearca si nu stiu cum ar fi mai bine sa le dozez, dar am sa incep prin a le multumi pentru colaborare oamenilor “din transee” intalniti, oameni care duc greul zi de zi. Am reusit sa cunosc cat mai multa lume si sper ca am lasat ceva in urma, in acest timp petrecut impreuna.
Sunt multe lucruri de spus si am sa incerc sa nu dau nume si prenume, din respect de sine si pentru institutie, dar sa folosesc cat mai multe subiecte si predicate.
[De ce am intrat in Primarie?]
Pentru ca asta mi-am dorit, sa fac administratie, si pentru ca am vrut sa aduc cat mai multa valoare unui sistem invechit si ineficient. In plus, am vrut sa am experienta interiorului. Conteaza.
[De ce am plecat din Primarie?]
Nu m-au surprins prea multe lucruri, majortatea mi s-au confirmat. As putea spune ca ma asteptam la evolutia asta. Mai mult, as fi putut sa #Rezist in interior, dar nu am mai vrut. Nu am mai putut sa fiu de acord cu decizii care nu ma reprezinta si sa particip la acte de administratie lipsite de transparenta si eficienta.
Am predat biroul si am renuntat la salariu, am ales etica, demnitatea si libertatea.
In plus, am vazut foarte putine intentii in a face administratie performanta si a demara proiecte/echipe organizate profesionist, pe termen mediu-lung. Deci, nu am vazut sanse reale de a avea vreun rezultat pozitiv.
Fac analiza asta dupa 6 luni in care am trecut prin mai multe faze si am interactionat suficient cat sa am un puls corect. Practic, 6 luni e perioada medie de audit in consultanta de management.
[Ce am lasat in urma?]
De la inceput am avut o agenda declarata si am stiut mereu ce am de facut. Am depasit perioade de dezamagire si am lucrat la ce mi-am propus.
Am incercat sa deschid cat mai multe directii de lucru, proiecte si abordari de lucru. Asadar, aici sunt cateva din lucururile pe care imi propusesem sa le fac si le-am inceput:
– Marketing Public (eficientizarea servciilor publice, comunicarea lor, PR si relatii publice)
– Politici publice adaptate la 2020 (economice si socio-culturale)
– Managementul relatiilor cu mediul de afaceri, parteneri si investitori
– Interconectare cu societatea civila (mediul ONG, proiecte de responsabilitate sociala si economie circulara, etc)
Am sustinut mereu colaborarea intre societate si primarie.
[Despre Pitesti?]
Remarc lipsa viziunii si a unui plan de management pe termen mediu-lung.
In aceeasi analiza critica, previzionez un viitor dificil pentru primarie si oras. In echipa sunt foarte putini oameni competenti. Nivelul de adaptabilitate la noua forma a managementului public este foarte scazut si rezistenta la schimbare foarte mare. Pitestiul decade, ca metropola, in conditiile in care ar trebui sa creasca. Alinierea la tendintele socio-economice actuale e lenta si, de multe ori, declarativa. Migratia nationala si internationala incepe afecteaza zona si relatia inexistenta cu portofoliul de agenti economci mari-medii afecteaza bugetul local. Usor-usor, Pitestiul o sa scada in optiunile de investii si viata pentru companii si oameni. Singurele elemente care ne tin in viata sunt: pozitia geografica si industria existenta (in principal, Dacia).
Legat de aspectul politic al situatiei, neînregimentarea mea politică este o opțiune personală. Mi-am asumat un job care îmi cere să reprezint echidistant interesele unei “comunitati”. Cum aș putea face asta dacă m-aș poziționa solidar cu doar o parte din ei și i-aș marginaliza pe ceilalți?
In final, în idealismul meu refuz să mă conformez sau să mă adaptez sistemului administrativ tradițional. Oamenii sunt sătui de realitatea administrativ-politica de azi, iar eu sunt, înainte de toate, om.
Multumesc,
Dan Hodos"