,,Salariile vor creşte, dar veniturile e posibil să scadă!” – recunoştea, într-un final, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după ce negase în nenumărate rânduri această realitate. Astăzi, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, vrea să ne convingă că acel 2% pe care vrea să-l ia cu japca din bugetul angajatorului, de la anul, nu reprezintă o nouă taxă. Este o… ,,contribuţie”. Pentru că, nu-i aşa, PSD nu introduce noi taxe, el scade taxele. Aşa scrie la programul de guvernare. Ca atare, poate introduce oricâte… contribuţii, că nu se pune!
Aberaţia, însă, abia acum urmează: cei 2%, spune ministrul, se vor a fi o contribuţie ,,de solidaritate” prin care se doreşte asigurarea angajatului în cazul în care firma a intrat în insolvenţă.
,,E vorba de o contribuţie de solidaritate socială, nu e taxă nouă. În baza legii 200 din anul 2006, există un fond de sprijinire a salariaţilor pentru care angajatorul nu plăteşte contribuţii. Există, de asemenea, o directivă europeană, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementează instituirea unui fond pentru toţi angajaţii pentru companiile la care au lucrat si au intrat în insolvenţă. Se doreşte asigurarea angajatului în situaţia în care angajatorul nu i-a plătit contribuţiile şi intră în insolvenţă", a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
Din cei 2%, procentul de 1,8% va merge la bugetul de stat! Adică se va vărsa în bugetul cel mare, iar Guvernul va putea face orice cu aproape un miliard de lei pe an. Poate să-şi mai tragă pensii speciale, să-şi mai voteze privilegii, să-i direcţioneze spre pensii sau spre salariile bugetarilor.
Doar 0,2% vor merge către destinaţia care, chipurile, ar fi necesitat crearea acestei noi taxe. Pardon, contribuţii…