Ministerul Educație a pus în dezbatere publică Strategia națională de educație parentală 2018-2025. Dintre toate propunerile, una s-a remarcat de departe: cursuri de educație parentală la care să participe fiecare părinte din România în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învățământ.
Pentru acest lucru, efortul bugetar se ridică la cel puțin 300 de milioane de lei! Întâi ar urma să fie acreditaţi aproape 200 de formatori la nivelul întregii ţări, apoi, aceştia ar trebui să predea ceea ce au acumulat către 7.100 de educatori parentali care, la rândul lor, ar urma să ţină cursuri de parenting, câte „zece sesiuni”, pentru peste 2,5 milioane de părinţi.
Deși se pornește de la premise corecte și de bun simț, nu ai cum să nu te întrebi dacă această măsură nu este mai degrabă un inutil tocat de bani. Pentru oamenii educați, care sunt conștienți de responsabilitatea lor, care se străduiesc să le ofere copiilor ce este mai bun, cursurile de parenting vor fi mai mult decât inutile, pierdere de timp Care timp… costă! Ce revelație ar putea în urma acestor cursuri? Ce lucruri noi, extraordinare, ar urma să li se predea?
În privința celorlalți părinți, pentru care copiii nu reprezintă vreo responsabilitate, viciați de alcoolism, lene şi violenţa domestică, zece sesiuni de educaţie parentală sunt fix ca apa de ploaie, mai ales când aceștia din urmă fac duzina de copii doar pentru alocație. Ba, mai mult, cursurile parentale e posibil mai mult să-i enerveze o dată ce vor fi puși față în față cu propriile slăbiciuni.
E foarte probabil, însă, ca propunerea să nu treacă. Și nu pentru că ar fi inulită, întrucât inițiatorii o consideră genială, ci pentru că, la ce eforturi financiare presupune, va cădea din start.