În Argeș au început lucrările pentru gazoductul internaţional Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Primele execuții se realizează în comuna Căldăraru.
Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a menționat că acest gazoduct contribuie la reducerea dependenţei statelor din Centrul Europei de gazele ruseşti.
“Sunt bucuros că au început lucrările în teren la acest proiect la care am lucrat intens în mandatul de ministru al Energiei. Este o dovadă că, dacă vrei cu adevărat, poți pune în practică și proiecte majore, la nivel internațional. 35 de kilometri din lungimea acestui gazoduct vor traversa județul Argeș prin comunele Popeşti, Izvoru, Râca, Căldăraru şi Bârla. Și, ca un amănunt important, se văd deja primele efecte pozitive pentru că firma care execută aceste lucrări este o firmă din Argeș, ceea ce înseamnă bani întorși în județul nostru, activitate pentru agenții privați argeșeni și locuri de muncă viabile pentru argeșeni. Sigur, obiectivul major al acestei investiții îl reprezintă o securitate energetică pentru țara noastră și plasarea României pe harta strategică a Europei în domeniul energetic”, a precizat deputatul de Argeș Andrei Gerea.
În mandatul lui Andrei Gerea la ministerul Energiei, Transgaz a semnat, la Budapesta, acordul prin care a primit o finanţare europeană în valoare de 179 milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei pentru lucrările de pe teritoriul României la gazoductul BRUA. În iulie 2015, fostul ministru Andrei Gerea semna, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Central East South Europe Gas Connectivity, un Plan de Acţiune menit să accelereze realizarea proiectelor regionale în sectorul de gaze, pe lista de priorităţi fiind cuprinse şi proiectele BRUA şi AGRI.
Ulterior, în octombrie 2015, Andrei Gerea a obţinut sprijinul total al vicepreşedintelui Comisiei Europene pentru Uniune Energetică, Maros Sefcovic, pentru cele două proiecte.
Prima fază a proiectului BRUA presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro. În cadrul acestei faze Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro. Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forţa de muncă din România.
BRUA va străbate teritoriul României din judeţul Giurgiu spre vest, traversând judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.