Președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, secretarul de stat în cadrul ministerului Energiei Robert Tudorache, a participat la evenimentul care a marcat 20 de ani de activitate a Fabricii de Combustibil Nuclear Pitești. Festivitatea a marcat și Ziua Energeticienilor, dar și fabricarea fascicolului de combustibil nuclear cu numărul 180.000. Alături de secretarul de stat Robert Tudorache, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și subprefectul Adrian Bughiu.
Robert Tudorache a subliniat nivelul ridicat de profesionalism al angajaților de la FCN Pitești. Secretarul de stat a menționat că strategia pe termen mediu și lung poate deveni realitate și datorită calității muncii angajaților de la FCN și a arătat auspiciile pozitive dezvoltării domeniului nuclear, inclusiv prin retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă, dar și a construcției reactoarelor 3 și 4.
“Mă bucur că am reușit să particip la aniversarea a 20 de ani de activitate a Fabricii de Combustibil Nuclear. În experiența pe care am acumulat-o la ministerul Energiei am învățat să vă consider pe toți o familie. Am avut și momente grele, știu acest lucru, dar sunt convins că le-am depășit și cred că profesionalismul dumneavoastră ne vor ajuta să punem în practică proiectele de dezvoltare din acest domeniu strategic pentru energia națională.
Cred că este extraordinar să avem aici, la Mioveni, platforma Dacia-Renault și platforma FCN-ICN. Două industrii de vârf situate în acest oraș. După cum știți, sunt cel care conduce grupul de negociere cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cred că am făcut pași considerabili, după ce o perioadă discuțiile nu doar că au stagnat, ci au fost pur și simplu blocate”, a precizat Robert Tudorache.
La eveniment au fost prezenți și foști directori ai Fabricii, Gheorghe Andrei și Constantin Galeriu.
FCN Piteşti produce combustibilul necesar centralei de la Cernavodă. În „amontele“ lanţului de producţie, uraniul se extrage de la Crucea, din judeţul Suceava, se prelucrează la Feldioara, judeţul Braşov, de către Compania Naţională a Uraniului, apoi pulberea de dioxid de uraniu (UO2) este transformată în combustibil nuclear la FCN. Mai exact, aici, la Mioveni, se produc fasciculele nucleare care sunt utilizate, în final, la Cernavodă.