Cu un om nu se face primăvară – și-au spus mulți atunci când Dan Hodoș a accepta provocarea de a fi consilier al primarului Piteștiului. Pur și simplu cei doi făceau parte din filme diferite, motiv pentru care lui Hodoș i s-a rupt… filmul relativ rapid, dându-și seama că nu joacă într-o peliculă de calitate, ci, mai degrabă, într-o tragi-comedie în care până și figuranții vor roluri principale. Astăzi, Hodoș încearcă să facă primăvară în jurul lui, adică să plece la drum cu oameni care îi seamănă. Sau crede că îi seamănă. Sau care, cel puțin, par animați de bune intenții și mobilați intelectual considerabil mai bine. Ar putea fi considerat un #Rezistent dar nu este, de când mișcarea #Rezist a fost confiscată și deraiată într-o zonă a ridicolului. Este, în schimb, un reprezentant al societății civile și crede că numai bunul simț, rațiunea, educația și buna pregătire în domeniul în care activezi pot fi soluția pe termen lung.
*De ce România 100?
Pentru că e locul unde sunt oameni ca mine, oameni pe care-i cunosc. Cred că #Împreună putem face o echipă competitivă care să ofere o alternativă serioasă și profesionistă stilului clasic de face politică în RO. Noi vom fii RO+. J
*Cu ce se diferențiază Platforma România 100 de PNL, spre exemplu? Sau de USR?
Am spus mai devreme, suntem pregătiți să practicăm o nouă formă de reprezentativitate cetățenească, una onestă, simplă și profesionistă. Același lucru îl încearcă și cei de la USR, mai puțin cei de la PNL care încă mai au de rezolvat probleme din trecut.
*Va putea o dreaptă cu prea multe orgolii să bată un partid condus cu mână de fier? (de precizat că fierul e puțin și de la cătușe…)
Fac box și am văzut cât de eficientă e „directa de dreapta”, deși e o lovitură care se dă rar și nu intră mereu.
*Cum trebuie să-l percepem pe Dacian Cioloș? Ca pe un posibil candidat la preșdinție? Ca pe un candidat sigur la președinție? Ca pe un candidat de rezervă în cazul în care Klaus Iohannis scade simțitor în sondaje?…
Ca pe un lider, așa cum a fost perceput dupa 2016. Nu e momentul să vorbim de poziții, acum. Important e că putem vorbi de leadership și inspirație, atunci când ne referim la Cioloș.
*Este Dacian Cioloș un fel de Iohannis, dar cu concedii ceva mai puține?
Deloc. E un om simplu care stă foarte mult printre oameni.
*Draga doamnă Anca Dragu este vârf de lance în cadrul unor dezbateri publice organizate de ,,,Platforma România 100". Cât a fost ministru al Finanțelor, nu înțelegea de ce este nevoie ca salariul minim să crească la 1.200 de lei, când statele sub-dezvoltate plătesc mult mai puțin. Credeți că este posibil să împărtășească și punctul de vedere al ministrului Transporturilor, potrivit căruia construcția de autostrăzi în România va alunga investitorii? Declarațiile îmi par din aceeași zonă…
Nu-mi aduc aduc aminte declarația d-nei Dragu și nu încerc o eschivă de la răspuns, dar e important contextul larg în care a fost făcută și, da, sunt posibile și greseli în comunicare …
*Ce părere aveți de #Rezistența marca Oreste&Mălin Bot? Dar de cea marca Mihai Șora?
Rezistenta marca Mălin Bot nu mă caracterizează, iar Oreste nu știu ce formă mai are acum, nu urmăresc chiar tot. Mihai Șora, da, este un model de atitudine care mă inspiră și pe care îl urmez.
*Credeți în rezistența prin violență, pe principiul… ,,sunt prea nesimțiți ca să mai fie vreodată simțiți"?
Asta cu nesimțirea, după parerea mea, are mai multe valențe. Dacă ne referim la politicienii corupți, încă nu cred că am epuziat chiar toate formele pașnice. Dacă ne referim la oameni, în general, acolo unde România neaoșă are o mare problemă, cred că legea și amenda, amândouă aplicate și executate, ar produce efecte spectaculoase.
*Cum poate face diferența un român între societatea civilă onestă și cea remunerată?
Să citească și să se informeze din surse cât mai „albe”. Așa învață să facă diferența și începe să aibă opinii personale fundamentate pe ceva. Să fie atent, detaliile contează.
*Ținând cont de nivelul de educație al majorității românilor, nu credeți că un stat paralel e imperios necesar până când vom avea o societate civilă consistentă și sănătoasă la cap?
E a doua întrebare care duce ușor în extremă, așa că voi încerca să duc lucrurile mai spre mijloc, cu răspunsul. Nu știu cum e mai bine. E clar că românul are nevoie să fie strunit, dar, cum spuneam, legi simple și aplicate pot rezolva multe probleme.
*Mulți spun că #Rezist a rămas fără locomotivă după ce Iohannis a demis-o pe Laura Codruța Kovesi. Poate fi Johannis locomotivă pentru ceva?
Nu cred că e nevoie de locomotive și nu m-aș limita doar la #Rezist, așa cum a început acest concept să fie prezentat în ultimul timp. Vorbim de o parte a societății care e din ce în ce mai nemulțumită și va sancționa de fiecare dată derapajele din democrație, implicându-se. Cred că nu „locomotivele” contează, ci „motivele”. Iar motivele de nemulțumire și reacție socială vin din altă parte. Atâta timp cât acestea vor exista, vor exista și „locomotive”.
*Toată lumea așteaptă un Mesia care să ne izbăvească de PSD. Vreo șansă până la Prezidențiale?
Nu cred. Cred că trebuie să credem în noi și în forța colectivă.
*Aveți idee, viitorul șef al DNA va fi de la Videle?
Orice e posibil. Videle e aproape de București, se poate face naveta usor. Videle a demonstrat că e o pepinieră serioasă de „cadre de nădejde” cu „origini sănătoase”. În plus, am spus să sunt fan al mobilității și navetismului.
*Cum vi se pare că noul șef interimar al Poliției Argeș e de pe lângă Videle, prieten apropiat cu doamna Carmen Dan?
Nu prea știu ce să răspund la întrebarea asta…Oricum, e informație nouă, așa că prefer să nu comentez.
*Încă nu ați plecat din România, ce s-a întâmplat cu dumneavoastră?
Îmi place aici. Sunt pe invers. În plus, m-am întors în Pitești după 16 ani de București. Pe de altă parte, călătoresc mult, sunt mobil și gândesc „global”. Azi sunt în Pitești, mai târziu pot fi în București, mâine în Madrid. Lucurile sunt mai simple azi, din punctul ăsta de vedere, important e să fii sănătos și să muncești. Mă simt bine acasă, n-aș putea să las locurile mele altcuiva, oricât de greu ar fi.
*Vă este dor de domnu' Ionică?
N-am avut niciodată o relație personală și am comunicat extrem de puțin în perioada cât am fost consilier. Chiar și în glumă, nu știu ce aș putea să răspund…
*În fapt, aveți idee, domnul Ionică mai este primar sau viceprimarul Apostoliceanu i-a luat locul?
Din păcate, niciunul dintre ei nu e primar, iar Piteștiul chiar are nevoie de unul…. Din păcate, acest „tango” sesizat de opinia publică nu e deloc benefic pentru oraș și oameni. Iar, administrația nu se face doar pe Facebook, orașul decade și e înfundat în probleme. Acești 4 ani, care de fapt sunt 6, ne costă mult prea mult. Să nu mai zic că poate mai sunt și alții „primar”…
*Intuiesc bine dacă spun că veți candida la funcția de primar al Piteștiului?
Dacă intuiția îmi dă bug-uri sau nu, citiți restul interviului în ediția de săptămâna aceasta a săptămânalului Ancheta, la pachet cu tradiționala porție de pamflet (mai degrabă de realitate…)!