Cei 15 tineri din Ucraina care au petrecut o mică vacanță în România, la Mioveni, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, provin din familii care au avut de suferit de pe urma conflictului militar ce s-a desfășurat în estul Ucrainei în anul 2014. Majoritatea acestor copii sunt orfani de unul dintre părinți. Este a doua oară când acești copii vin în Mioveni, după prima vizită din anul 2015.
Timp de 1 săptămână, cât au stat la Mioveni, copiii din Kharkiv au avut parte de activități diverse și relaxante, excursii și vizite. Au mers pe Transfăgărășan, au vizitat Barajul Vidraru și întreaga zonă de nord a județului, au fost la ștrand, au petrecut o zi la picnic în natură în zona de agrement Făget, au vizitat Muzeul Județean din Pitești și Grădina Zoologică.
Copiii au fost încântați și de Festivalul Internațional de Folclor Carpați al cărui popas la Mioveni s-a suprapus cu vizita lor. Empatia românilor impresionați de drama lor cauzată de război i-a făcut să se simtă iubiți și să treacă mai ușor peste greaua suferință.
Irina Koloskova, pe pagina personală de facebook, despre experiența din România:
Suntem în Mioveni! Au trecut 3 de ani. Este un sentiment confuz de nostalgie şi aşteptarea a ceva absolut nou. Miracole se întâmplă! Dar sunt vrăjitori invizibili în spatele faptelor şi doar oameni foarte buni. Vreau să-i îmbrăţişez pe toţi cei care au fost implicaţi în călătoria noastră. Mulțumesc Primăriei Mioveni şi primarului, Ion Georgescu! Vă mulţumesc pentru rezolvarea rapidă a tuturor situațiilor care ar fi complicat realizarea acestei vizite!… Ne-am bucurat să fim onoraţi ca oaspeţi la Festivalul Internaţional de Folclor…
Presa locală din Ucraina a relatat despre vacanța petrecută de acești copii în România, la Mioveni:
Copiii combatanților din estul Ucrainei au fost la recreere în România. Acest lucru a fost posibil datorită inițiativei primarului din Mioveni și a autorităților regionale care promovează Kharkiv.
Duminică, 19 august, la ora 9 dimineata pe peronul gării din Kharkiv, o mulțime de oameni. Aceștia sunt părinții copiilor care au petrecut o săptămână în România.
Jan Popova, mama unia dintre copii
Este neașteptat, dar foarte plăcut, că oamenii din alte țări suntbucuroși să accepte copiii noștri. Am gânduri foarte bune pentru ei și, bineînțeles, recunoștință.
Fyodor Șevcenco și Alexandru Popov, părinți ai băieților din grup
A fost frumos ca copiii să meargă și să vadă țările europene. Suntem încântați de primirea călduroasă pe care au avut-o. Judecând după fotografii, totul este foarte bine. Copiii sunt foarte mulțumiți… Prin urmare, numai emoții pozitive. Acum vine trenul, așteptăm reîntâlnirea cu copiii, ne e dor de ei.
În timpul acestei vacanțe copii au fost în excursii la munte, au văzut barajul Vidraru, au vizitat muzee, au făcut multe excursii, au mersul pe jos în jurul orașului și au petrecut timpul în mod activ. Acasă se întorc fericiți.
Andrei
Totul a fost foarte amuzant! L-am întâlnit pe primar. Ne-a plăcut cazarea și mâncarea.
Anastasia
Am fost duși la un lac foarte frumos, mi-a plăcut cu adevărat! Am fost de multe ori la piscină sau în parcul acvatic, nu știu cum se numește. Am fost primiți ca niște rude.
Aceasta este a doua călătorie a copiilor ATO în România. Prima a fost în 2015. Apoi, o mică localitate din România, orașul Mioveni, împreună cu Administrația de Stat Regională Kharkiv și-au unit forțele pentru ca copii ai personalului militar să meargă în această vacanță.
Elena Borisova, consilier al șefului administrației regionale a statului Harkov
Administrația regională a furnizat documentația necesară pentru a ajuta la formalitățile necesare deplasării grupului.
Katherina
Copiii nu au mers în România cu mâinile goale. Mama unuia dintre băieți, Marina Potop, a pregătit bunătăți dulci pentru gazde, astfel încât să-și exprime aprecierea.
Marina Potop, mama unuia dintre băieții care au fost în România
Vroiam să le mulțumesc acestor oameni, am vrut să le fac o surpriză. Prin urmare, am făcut turtă dulce, cu steagul României, cu numele localității și cu alte simboluri.. Am vrut cu adevărat să le mulțumesc, să mulțumesc nu cu ceva material, ci spiritual.
”Și în regiunea noastră avem ce arăta vizitatorilor străini.” a spus Consilierul Șef al regiunii Kharkiv, Elena Borisova. ”Poate că, în viitor, și Kharkivul va găzdui o delegație din România!”