Ionuț Moșteanu este probabil unul dintre puținii parlamentari activi ai Argeșului. Când spun ,,activi" nu mă refer la acei parlamentari care strâng interpelări și declarații politice la hectar, ca să dea bine la bilanț, ci la un om care se implică în mod real, asumat, și căruia chiar îi pasă. Din acest punct de vedere, putem spune că Moșteanu face parte din statul paralel. E un stat paralel cu politica în general, prin politică înțelegând acea pârghie folosită de unii să parvină ei și familiile lor, pentru trei-patru generații de acum înainte. Deocamdată se află la primul mandat pe lista USR și doar viitorul ne va spune dacă se va transforma și el într-un politician ca toți ceilalți.
*Domnule deputat, înțeleg că peste tot în Argeș primarii au fost ,,încântați" să vă înregistreze semnăturile petiției ,,Fără penali în funcții". Asta înseamnă că avem o pătură politico-administrativă matură, conștientă de importanța integrității celor care ocupă funcții publice, nu-i așa?
**Marea majoritate a primarilor au fost neutri în momentul în care am fost să depunem dosarele cu semnăturile strânse în campania #FărăPenali, înțelegând că trebuie să își facă treaba, adică să valideze semnăturile. Unii primari chiar au strâns semnături – de exemplu primarul Dragoș Boncea de la Poienarii de Argeș. Dacă cei mai mulți au înțeles că e doar o treabă administrativă, unii au reacționat pur politic, simțind nevoia să se solidarizeze cu condamnați penali ajunși în funcții publice. În această extremă s-a aflat și primarul Emilian Ciolan din Dârmănești, condamnat penal pentru abuz în serviciu, care a luat totul foarte personal și i-a luat la bătaie pe colegii din USR Argeș care au mers cu dosarele.
*Legat de… miciile incidente soldate cu pumni, îmbrânceli și înjurături, nu cumva în toată povestea asta dumneavoastră, USR, ați fost cei care ați… provocat? Să te duci cu niște liste împotriva penalilor și să le depui pe masa primarilor care parte dintre ei sunt cu un picior în pușcărie e ca și cum te-ai duce cu funia în casa spânzuratului…
**Potrivit art. 5 din Legea nr. 189/1999, primarii au obligația să ateste, personal sau prin împuterniciți, calitatea de cetățean cu drept de vot și domiciliul persoanelor care au semnat listele de susținători, într-un termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii dosarelor din partea comitetelor de inițiativă. Faptul că unii sunt cu un picior în pușcărie este tocmai marea dramă a democrației românești. Tocmai asta vrem să schimbăm. Oamenii aflați în demnități publice trebuie să fie impecabili din toate punctele de vedere, să fie un model pentru societate.
*Care credeți că va fi finalitatea inițiativei dumneavoastră în contextul în care la butoanele puterii se află în majoritate oameni cu caziere, nu cu CV-uri?
Credem că spre finalul legislaturii actuale acest proiect poate strânge voturile necesare în Parlament și vom ajunge la Referendum. Cred că oamenii cu caziere vor fi ușor ușor izolați în politica românească. Trebuie să se întâmple asta, ca să avem un viitor aici, cu toții.
*Ori de câte ori se află în centrul unui scandal, PSD scoate la înaintare referendumul pentru familia tradițională. Ținând cont de modelul pe care ni-l propun prin exemplul personal, cum credeți că arată familia tradițională în varianta social-democrată?
**Liviu Dragnea folosește organizarea acestui referendum ca o diversiune de la adevăratele probleme ale românilor – gazarea cetățenilor la mitingul din 10 august, scăderea nivelului de trai al românilor, strângerea unui milion de semnături pentru Fără Penali. PSD a blocat acest referendum și a ținut la sertar inițiativa Coaliției pentru Familiei pentru ca Liviu Dragnea să o folosească în scop politic.
*Soția dumneavoastră a făcut zacusca, a pus murăturile, ca să ne dăm seama dacă aveți o familie tradițională?…
**Suntem o familie tradițională modernă care mănâncă zacusca de Topoloveni sau de la bunici. Soția mea se împarte între carieră și familie, își dedică foarte mult timp copiilor care cresc foarte frumos și sănătos.
*La nivel central, USR este foarte… zglobiu. Foarte activ. Cum stau lucrurile în Argeș? V-ați format o infrastructură, o rețea electorală? Ați văzut că de multe ori mașinăria de vot face diferența.
** Creștem și în Argeș, destul de încet însă. Nu găsim suficient de mulți oameni care să se implice în schimbare. Toți vor să se schimbe lucrurile, admit că nu e bine, dar să faca altcineva schimbarea. Cei care vor să vină alături de noi sunt bineveniți pe www.usr.ro/inscriere.
*Avem în județ șef de Poliție din Teleorman. Președintele PSD Argeș susține că nu e nicio problemă, întrebându-se retoric… ,,Dar care e problema? E din altă țară, e din Uganda, omul?”. Credeți că are ceva împotriva locuitorilor din Uganda? Mă gândesc că sunt infinit mai bine pregătiți decât cei din Teleorman, ținând cont de ce a emanat acest județ la nivel de reprezentativitate publică la nivel înalt…
** ”Teleormanizarea” României e un fenomen trist la care asistăm de un an și jumătate. Aparent, cel mai sărac județ e plin de talente politice și administrative – Dragnea, Carmen Dan, Vasilica Dăncilă, câțiva secretari de stat, câțiva angajați în Secretariatul General al Guvernului. Știm cu toții că s-a ajuns aici pentru că PSD-iștii din teritoriu, inclusiv cei din Argeș, nu suflă în fața lui Dragnea. Atitudinea asta slugarnică ne costă pe toți.
*În opoziție aflându-vă, simțiți cumva sprijinul celorlalți colegi de baricadă?
De cele mai multe ori da, nu întotdeanua. Uneori simt că sunt ”colegi” de opoziție care s-ar bucura mai mult decât pesedeul dacă USR ar dispărea. Suntem datori însă să ne unim forțele ca să punem în 2020 o variantă de guvernare alternativă PSD-ului. Încă un ciclu electoral cu PSD la cârma țării va rupe România de UE și ne va duce într-o criză socială majoră.
*Ne desparte doar un an de alegerile prezidențiale, ce faceți, mergeți pe mâna lui Klaus Iohannis? Președintele a anunțat că va mai candida, că la câte vacanțe a avut, vrea să facă de un mandat întreg…
**E devreme să vorbim despre asta. Probabil vom avea candidat în primul tur. În turul al doilea vom sta obligatoriu în spatele candidatului anti-PSD.
*Aveți idee, Dacian Cioloș urmează să candideze la prezidențiale, sau nu l-au hotărât încă Serviciile?
**Dacian Ciolos nu a anunțat o candidatură. Dar nici nu a exclus-o. Este alegerea dânsului și a partidului pe care urmează să îl înființeze. Nu văd ce legătură au serviciile.
*Dintre Iohannis și Cioloș, pe mâna cui ați merge?
**Aș merge pe mâna oricăruia dintre ei împotriva candidatului PSD/ALDE.
*PSD se ,,laudă" cum că ar avea acoperiți în partid. La dumneavoastră cum stau lucrurile, că nu v-am văzut prin poze mâncând șorici cu procurorii?
**Dragnea vede numai dușmani peste tot, pentru că rămâne din ce în ce mai singur. USR-ul e un partid venit din stradă. Nu avem oameni cu legături în servicii sau în instituții de forță.
*Dumneavoastră din ce serviciu faceți parte? Știu că nu aveți voie să vă deconspirați, dar mă gândeam la precedentul cu Turcescu…
**Asta nu poate fi considerată nici măcar glumă.
*Dacă Vâlcov ar face publică și fișa medicală a guvernării PSD, cum ar arăta aceasta?
**Cancer în fază terminală.
*Ce ați alege între…
…statul paralel și statul cu mâna întinsă la ajutorul social?
…Soros și duamna Viorica Vasilica?
…Liviu Dragnea și Victor Ponta?
…Gabriela Firea și Carmen Dan?
Nota redacției: Dacă vreți să aflați răspunsurile la aceste ultime întrebări, vă invităm să faceți o mică plimbare până la prima tonetă de presă și să cereți săptămânalul Ancheta. La pachet cu interviul mai găsiți și o pagină de pamflet! Merită efortul: cel puțin 50 de calorii consumate!