Având în vedere evoluţia focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României, Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş vă informează:
-Pe teritoriul judeţului Argeş, la data de 11 septembrie 2018, nu există nicio suspiciune de Pestă Porcină Africană.
-Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este în stare de alertă maximă şi a luat toate măsurile impuse de legislaţia sanitară veterinară privind pesta porcină africană.
Pentru a vă proteja animalele de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi:
-Nu intraţi în adăposturile acestora cu încălţămintea şi cu hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.
-Creşteţi animalele doar în spaţii îngrădite, fără posbilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici.
-Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/ lături/ spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
-Nu scoateţi scroafele / vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
-Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
-Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
La nivelul Gărzii Forestiere teritoriale, s-au luat toate măsurile pentru a preveni şi împiedica apariţia acestui virus pe raza judeţului Argeş:
-Trasarea termenelor stabilite de Ordinul 827/2018, privind cotele de intervenţie la specia mistreţ recoltate de gestionarii fondurilor de vânătoare şi comunicarea datelor către DSVSA Argeş;
-Informarea tuturor agenţilor economici din domeniul exploatărilor forestiere prin sistemul de urmărire a masei lemnoase (SUMAL) despre măsurile ce trebuie luate în cazul identificării pe teren a exemplarelor de mistreţ cu un comportament deviant sau exemplare decedate;
-Verificarea gestionarilor fondurilor cinegetice privind realizarea cotelor de recoltă la specia de mistreţ pentru sezonul de vânătoare 2017-2018.
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
-Moarte rapidă , intervenită într-un timp destul de scurt;
-Temperatură foarte ridicată (40,5-42 grade Celsius) şi stare febrilă;
-Roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfurilor picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
-Lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
-Vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Diagnosticul se stabileşte în urma coroborării tuturor semnelor clinice anatomopatologice, iar confirmarea se face prin examene de laborator.
Pesta porcină africană (PPA) nu se transmite la om!
Ce se face în cazul în care suspectaţi că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, la numărul de telefon 0248/211199, fax 0248/212532, e-mail: office-arges@ansvsa.ro.
Eventualele cazuri de pestă porcină africană în judeţul Argeş sunt verificate şi certificate doar de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.
Reamintim că doar autorităţile statului sunt cele în măsură să semnaleze, informeze şi să ia măsurile ce se impun în astfel de situaţii.