Președintele ALDE Pitești, Robert Tudorache, a participat, din postura de secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, la cea de-a treia ediţie a summitului Initiaţivei celor Trei Mări. În cadrul lucrărilor a fost adoptată o declaraţie comună care stipulează principiile fundamentale care stau la baza Iniţiativei celor Trei Mări, dar şi a obiectivelor concrete atinse de summit. Obiectivul principal al acestui summit este de a oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului.
"Acest summit a scos în evidență încă o dată potențialul României de a devenit un hub energetic care să asigure stabilitate în întreaga zonă. Cooperarea regională generată de Inițiativa celor Trei Mări are stabilite componente concrete, iar cea energetică poate aduce beneficii reale pentru țara noastră. Deja România este parte în mai multe proiecte de creștere a infrastructurii de interconectivitate care vor permite țării noastre să devină un jucător influent pe piața europeană. Vă reamintesc că în Argeș se lucrează deja pentru interconectorul BRUA. Sunt convins că vom avea un parteneriat extrem de eficient pentru toate părțile și pe platforma din Marea Neagră. Salut cu această ocazie și prezența la summit a secretarului pentru Energie Rick Perry, care a condus o importantă delegație americană", a precizat secretarul de stat Robert Tudorache, președintele ALDE Pitești.
Initiaţiva celor Trei Mări include cele 12 state membre UE aflate între Marea Adriatică, Baltică şi Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, precum şi alte state, instituţii europene şi internaţionale partenere.
La evenimentul organizat de Administraţia Prezidenţială au participat peste 600 de reprezentanți ai mediului de afaceri, al celui academic, precum și oficiali provenind din regiunea noastră extinsă și din Statele Unite ale Americii, preşedinţii din opt state Rumen Radev (Bulgaria), Kolinda Grabar-Kitarovic (Croația), Andrzej Duda (Polonia), Alexander van der Bellen (Austria), Ader Janos (Ungaria), Borut Pahor (Slovenia), Andrej Kiska (Slovacia), Dalia Grybauskaite (Lituania), dar și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, comisarul european Corina Crețu.