Nervii locuitorilor din Poiana Lacului și nu numai ai lor sunt întinși la maximum. Vine vremea rea, iar drumul județean care leagă localitatea de comuna Albota, dar care este și zonă de tranzit pentru bună parte dintre cei care vin dinspre localitățile învecinate și se îndreaptă spre Drăgășani, Vâlcea sau Slatina, arată ca după bombardamente sau după o ploaie de meteoriți. Gropile sunt într-atât de adânci încât primarul Ion Dumitrache se gândește serios să îi cheme pe cei de la Guinness Book ca să omologheze recordul. Când plouă, situația este de-a dreptul dramatică. Mulți și-au pierdut numerele de înmatriculare, de parcă ar fi nimerit în Groapa Marianelor, alții au rămas în groapă și nu au mai ieșit decât tractați și nu puțini au ajuns cu mașinile pe butuci și a trebuit să lase un purcoi de bani în service-uri. Totul pentru un 3 kilometri, un adevărat simbol al impotenței administrației județene!
Între timp, primarul a asfaltat mai tot ce a ținut de drumurile comunale, cu tot cu ulițe, până la ultima casă. Mai avea puțin și asfalta și alei în curțile oamenilor.
,,27 de ulițe, adică 9,5 km am asfaltat în comună. Am dus asfaltul până la ultima casă, pentru că așa mi s-a părut normal, să le ofer locuitorilor tot confortul. Omul asta vrea: drumuri pe care să circule civilizat și toate utilitățile la dispoziție. În privința drumurilor comunale, 85% sunt asfaltate cu asfalt de calitate, nu glumă, și urmează, pe fonduri europene, să mai executăm și alte asfaltări. Mai avem puțin și ne apropiem de 100%." ne-a declarat edilul.
Acesta ne-a fost și ghid pe celebrul drum al groazei, iar ceea ce am văzut ne-a întrecut toate închipuirile, căci, drept vă spunem, credeam că sunt mofturi de primar care, din PNL făcând parte, exagerează ca să denigreze Puterea. Din nefericire… viața bate filmul, căci… iată despre ce vorbim!
Primarul din Poiana Lacului este cu atât mai furios cu cât cei de la Consiliul Județean Argeș nu s-au deranjat nici măcar să-i răspundă la corespondență, așa cum prevede legea. Mai mult, deși a făcut publică nemulțumirea sa justificată, nimeni, dar absolut nimeni de la înălțimea etajului patru nu s-a deranjat să-i dea un telefon.
,,Dacă eram la Dan Manu în partid, îl băteam în Consiliul Județean! Mă mir cum primarul din Albota nu a făcut asta, că e vorba și de drumul care face legătura cu localitatea lui. ,,Chiar nu înțeleg ce este cu Ion Dumitru (n.r. primarul din Albota), că o vorbă nu suflă. Cu mâinile mele l-aș fi strâns de gât pe Manu pentru drumul ăla!" spune edilul, cu năduf.
Acesta îi adresează și o invitație cât se poate de serioasă președintelui Consiliului Județean Argeș, pe care susține că ar trebui să o onoreze, din respect pentru argeșenii din localitate.
,,Îl invit pe domnul președinte să vină la noi în Poiana Lacului, cu toată presa, ca să se convingă că supărarea noastră este cât se poate de întemeiată, să se convingă că oamenii își rup mașinile prin gropile din drumul județean și că mulți dintre ei sunt determinați să mai blocheze o dată circulația, așa cum au făcut-o în 2012. A venit toamna, vor veni ploile și va fi jale din nou! Dacă pentru domnul președinte nu e confortabil drumul până la noi, nu e nicio problemă, o să îl rog pe vecinul de localitate, primarul din Moșoaia, să-mi împrumute avionul din fața primăriei. Vin și-l iau pe domnul președinte din fața Consiliului Județean și-l aduc și înapoi, numai să vină și să vadă cu ochii lui dezastrul care nu cred să mai existe pe undeva prin țară. O să păstrez un loc în avion și pentru domnul prefect Emilian Dragnea, pentru că este președintele Comisiei pentru Situații de Urgență, iar drumul ăsta județean este o situație de urgență majoră.
Dacă domnul președinte va avea respect pentru argeșenii din localitatea mea și va onora invitația, îi promit că îl aștept eu cu flacăra centenară, cu colaci și cu un sobor de preoți chiar într-una dintre gropile de pe drumul județean, să cântăm împreună veșnica pomenire și să rostim o rugăciune pentru gândul cel bun." ne mărturisește primarul Dumitrache.
Nostalgic, acesta își amintește de vremuril în care Consiliul Județean Argeș avea oameni ceva mai empatici și cu ,,pârliții" care nu sunt din PSD:
,,Am ajuns să îl regret pe Tecău! În 2012, când oamenii au ieșit în stradă și au blocat circulația, l-am rugat pe Florin Tecău să ne ajute. A asfaltat 1,5 km, mai mult cică nu a putut, dar tot a făcut ceva, tot a avut bunăvoință. Și pe vremea lui Nicolescu, mă mai certam cu el, mai obțineam o pietruire, mai obțineam câte ceva, dar mai mare dezinteres, mai mare nepăsare ca acum, eu n-am văzut!"
Aici se termină drumul lăsat moștenire de Tăcău…
Când comuna o ia înaintea județului…
O glumă proastă este și Drumul Județean 631B care tranzitează localitatea, adică 2 kilometri de pietriș și praf. Te uiți și vezi cum oamenii ies de pe drumurile comunale secundare, asfaltate cu tot dichisul de către administrația locală, direct în molozul gestionat de către Consiliul Județean Argeș.
Te-ai fi așteptat să fie invers, numai că, în România, mai totul pare a fi cu fundu-n sus. Zona este de-a dreptul minunată, tot mai mulți orășeni retrăgându-se la loc de pădure, de verdeață, încurajați și de prețul de 1-1,5 euro/mp.
Primarul și-a făcut treaba lui, a asfaltat toate drumurile comunale și ulițele din zonă. Când am ajuns în localitate, se lucra de zor la unul dintre drumurile ce tranzitau satul Metofu. Iar din drumul ca-n palmă al primarului, dădeai în pietrișul ,,județului"…
Nu mai punem la socoteală că, la intrarea în localitate, te întâmpină o paragină de pod. Dar ăsta e de rang mai înalt, ține de Drumurile Naționale. Și uite așa, cu cât infrastructura ține de o autoritate și mai înaltă, cu atât prăpastia dintre nevoile oamenilor și interesul aleșilor este mai adâncă.
Ce va urma, vă întrebați… Până una-alta, presiunea din partea locuitorilor este mare, așa că nu-i exclus să vedem, cât de curând, încă o blocare spontană a circulației. Cu siguranță că politicienilor le va fi greu să spună că e vorba de o lovitură de stat la adresa lui Liviu Dragnea…